Domácí chleba

19. srpen 2016 | 09.02 |
blog › 
pečivo › 
Domácí chleba

CAM00548Po testování receptu na domácí rohlíky jsem se odhodlal na vyzkoušení chleba. Mimochodem chleba vlastně nejím, tedy velmi zřídka. Nijak zvlášť mi nechutná, ale vlastní domácí? Ten chutná vždycky! :)

Dopuručuji těsto zadělat v 18.00 a druhý den začít v 6.00, v 7.00 začít péct a 8.10 snídat! :)

Suroviny:
1 hrnek žitné mouky (opravdu se prodává)
3 hrnky obyčejné hladké mouky
2 mírně navršené kávové lžičky soli
1 vrchovatá kávová lžička kmínu (dal jsem celý)
1 polévková lžíce octu
2 hrnky vlažné vody
1/2 kostky droždí

Obměny:
Chleba velmi často vylepšuju něčím jiným. Nevěřili byste jak jsou v něm dobré vlašské ořechy, mandle i lískové oříšky. Slunečnicová semínka, lněné semínko... cokoli vás napadne zkuste. Přidejte kolik chcete, 1/4 hrníčku je tak akorát, ale už jsem dopracoval i k celému hrníčku pestré směsi. :) Vlašských raději o něco méně (jsou intenzivnější) a nasekat na středně hrubo. Pokud chcete chleba hutnější alá Moskva stačí přidat 1/2 hrníčku rozemletých ovesných vloček. Jinak přidávám cca 1/4 a rozemelu je v mixéru téměř na mouku.

Postup:
Mouku jsem prosál přes síto (běžně na to kašlu, ale chleba je prostě obřad), přidal sůl a kmín. V prvním hrnku jsem ve vlažné vodě rozmíchal droždí a přidal do mísi k mouce. Přidal hned další hrnek vlažné vody a lžíci octu. Zamíchal. Vznikne poměrně řídké lepivé těsto.

Celé to takhle přikrejte a nechejte kynout: 12 - 16 hodin. Ne, nezbláznil jsem se. Mě to vyšlo na 12 hodin kynutí, tedy hodilo se mi to.

CAM00543
takhle to vypadá asi po hodině kynutí i druhý den - žádný rozdíl, nemíchejte. Většinou ho mám tužší/sušší a není to na škodu.

CAM00545
odškrabané těsto

Po 12ti hodinách jsem obsah pomoučil a vařečkou odškrabal od stran mísi a vyklopil na pomoučený stůl. Následně těsto párkrát přeložte, jako když skládáte šálu. (pocit: prostě to párkrát nějak přeložte, vzdycky zpátky vznikne koule, ještě jednou a stačí). Spolkne to nějakou mouku navíc, to nevadí.

Vytvarujte bochník (pocit: kouli) a nechejte kynout hodinu. Já jsem zvolil hluboký talíř, který jsem hodně pomoučil a uložil bochník do něj. Ničím jsem ho nepřikrýval.

Rozpalte troubu na 230°C a vložte hrnec i s poklicí o průměru cca 25cm a nechtejte důkladně prohřát/rozpálit. Knedlík má zlepšovák: hrnec hned do studené trouby a částečně poodekrytý - bude se nahřívat postupně a nebudu pak čekat půl hodiny, aby se nahřál už v rozpálené troubě, ne? :-D

Po hodině kynutí přesuňte bochník do rozpáleného hrnce. Já ho tam prostě opatrně vyklopil. Bohužel se mi z poloviny otočil a spodní strana byla z poloviny nahoře (pocit: no a?). Je to vidět na fotce, pravá straně je silně pomoučená (to je původně spodní část). Přiklopte poklicí a pečte 30 minut.

Po 30 minutách dejte pryč poklici a při stejné teplotě pokračujte dalších 30 min. Pak vytáhněte a po částečném vychladnutí vyklopte chleba!

CAM00547
tahle krásná prasklina se ukázala hned po odklopení poklice

CAM00548
za mě: dokonalý!

CAM00550
krásný  venku, krásný uvnitř

Nezapomeňte chleba uchovávat v chlebníku zabalený v útěrce. Žádné sáčky!

Po 12ti hodinách byl naprosto stejný jako čerstvě upečený. Druhý den ještě dobrý. Popravdě lze ho jíst i 4 dny, ale už to není ono. Max druhý den.

Aktualizováno 2016-08

Pečení jsem vylepšil. Kynout dávám na pečící papír a chleba do hrnce přenáším i s ním. POHODA!

20160819_074441
kynutí

20160731_111753
vyndaný z hrnce, papír se nespálí ani při tak vysoké teplotě

Aktualizováno 2019: Vadí vám příliš tlustá vypečená kůrka? Jakmile vyndáte chleba z trouby zase hrnec přiklopte pokličkou. Celý chléb se zapaří a kůrka změkne a ztenčí se. Odekryjte po cca 15min a nechejte vychladnout třeba pod útěrkou.

Zpět na hlavní stranu blogu

Související články

Moderované komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář