Jde o nepečený jablečný dort, kdy piškoty z obchodu nahrazuji vlastním piškotem. Už se tedy nejedná o dort hotový za 15 min, už to trvá 30 minut, ale vyhnete se rozmočeným piškotům v dortu a víte z čeho jste si to upekli. Za mě to vypadá i chutná lépe.
Suroviny na piškot (základní recept):
4 vejce
110g polohrubé mouky
100g cukru krupice
50g rozpuštěného másla
50g mletých ořechů
Suroviny na náplň:
1kg strouhaných jablek
0-100g cukru krupice dle sladkosti jablek
2 vanilkové pudinky
500ml vody
1 KL skořice
100g výrazné marmelády (rybíz) + 50ml vody
Postup:
Bílky vyšleháme s půlkou cukru do husté pěny. Žloutky vyšleháme se zbytekem cukru a máslem zvlášť. Po té jemně smícháme a přidáme mouku. Opět jemně promícháme. Pečeme ve vysypané nebo papírem vyložené dortové formě na 180°C cca 10 minut.
Strouhaná jablka dáme do hrnce, přidáme skořici, podlejeme půlkou vody a přidáme cukr. Necháme vařit za občasného míchání cca 10 min do změknutí. V druhé půlce vody rozmícháme pudinky a přidáme k měkkým jablkům. Provaříme přibližně 2 min a máme hotovo.
Piškot prokrojíme alespoň na půlku. Je hodně kyprý a ze 4 vajec ho na více částí těžko rozkrojíme.
Pokud chceme přidat marmeládu pro barvu naředíme si ji v misce, 100g marmelády + 50ml vody. Půlkou této směsi namažeme celou spodní půlku piškotu. Přesuneme zpět do dortové formy a zalejeme půlkou jablek. Přidáme druhý díl piškotu a namažeme zbytkem naředěné marmelády a přidáme zbytek jablek. Necháme ztuhnout y hlavně vychladnout min 2 hod.
rybízová (černý rybíz) dodá dortu barvu i chuť, ale není nezbytná