Máte rádi medovník, ale neradi ho pečete, protože je pracný? Pravý medovník je lepší než tato buchta, ale jestli je o tolik lepší o kolik je pracnější je otázka do pranice. Klasický medovník bych volil na oslavu apd. Tuto buchtu jako něco všednějšího, na víkend... pořád to není hotové za 20 minut jako lítá buchta, ale drama to také není.
Nedělám to často, ale přiznám původní recept a moji úpravu. Značně šidím máslo a cukr. To prostě nechceš sníst s rodinou za víkend 800g másla a 500g cukru.
Suroviny:
750g hladká mouka
225g mletého cukru, mě stačí 100g
3 velké lžíce medu
3 vejce
300g másla nebo hery
2-3 KL jedlé sody
Na ořechovou směs:
250g nasekaných ořechů (vlašské nebo jiné)
130g másla
130g medu
80g cukru krupice
Med je zde zbytečný, na chuť nemá vliv a ještě se upeče. Vše dobré z něj je pryč, lze nahradit pouze 200g cukru
Na krém:
750ml mléka
90g dětské krupice
375g másla, máslo šidím na 150g, krém je řidší, ale nevadí mi to
240g cukru, cukr nahrazuji za 200g medu a přidám kvůli tomu dětskou krupici +10g (100g celkem)
Postup:
Povolené máslo či heru (dávám 250g hery + 50g másla) vymícháme s cukrem a medem. Pak přidáme vejce a po dalším vymíchání už přidáme sypké suroviny. Med je zde potřeba, jinak by nefungovala soda, nesmíte to ošidit! Těsto dáme na 15min do lednice. Po té z nich vyválíme 3 pláty na plech na pečící papír. Jsou tenčí než čekáte, ale po upečení budou až zbytečně tlusté. Nebojte se toho. První už můžeme dát péct na 180°C cca 8-10 min a mezi tím se vrheme na ořechovou směs.
Na pánev dáme máslo, cukr (med) a nasekané ořechy. Necháme krátce probublat. Minuta stačí, jde jen o rozpuštění cukru.Tuto směs dáme na jeden NEUPEČENÝ plát a rozetřeme do krajů.
V průběhu pečení můžeme připravit krém. Uvaříme dětskou krupici v mléce (bez medu) a necháme 2 min probublat. Po té celý hrnec zchladíme v dalším hrnci se studenou vodou (vodní lázeň) a občas promícháme, aby nevznikl škraloup. Necháme zcela vychladnout a pak zašleháme předem rozšlehané máslo s medem (cukrem). Pokud máme med zkrystalizovaný dáme ho do kaše a necháme ho rozpustit, nedávejte ho do másla. Vznikne středně hustý krém.
Upečené pláty by neměly být křehké/vysušené. Pokud jsou přiliš suché doporučuji těsně před nanášením krému potřít štětcem s vodou nebo rovnoměrně pokapat. Krém sice pustí vodu do těsta, ale zázraky nečekejte. Medovník by měl být vláčný, ne křupavý. :)
Krém rozdělíme na poloviny a naplníme 3 pláty. Ořechový přijde samozřejmě nahoru. Vložíme do lednice a těšíme se na druhý den.