REVIZE 2020. Máte upečeno? Tak hurá do toho.
Já tuto část dělal až další den, protože i tak jsem s pečením skončil někdy kolem 21 hodiny. Kdo bude mít více času, zvládne to za jedno odpoledne.
V tomto díle bude zapotřebí karamel, recept s návodem je zde.
Pravý MEDOVNĺK (upravený pro www.píše.cz)
Krém:
800 ml mléka
80g polohrubé mouky
30dkg másla
15dkg medu (cukru krupice)
20dkg karamelu
Uvaříme kaši z mléka, mouky a medu (cukru). Necháme zchladnout, přidáme karamel, pak změklé máslo a vyšleháme.
|
Oblíbený podrobný návod:
Krok #1:
vždy to bude stejné. 1. krok znamená: navaž vše co je v receptu odměřeno, nachystej všechno a teprve pak se pusť do dalšího kroku.
1) do hrnce dáme mléko + med (kdo škudlí a nevyrábí medovník, ale koláč, může dát cukr). Pokud máte lipový med je to to správné místo pro užití. Naopak akátový, řepkový se hodí do těsta. (pocit: to jsem si vzpomněl fakt brzo, když mají napečeno). Pokud se bojíte hrudek dejte 200ml mléka stranou a rozmíchejte mouku za studena, nejlépe v šejkru.
2) do misky mouku polohrubou mouku (experimentoval jsem s kombinacemi polohrubé, hladké, hrubé... resume? Jedině polohrubá mouka. Největší blbost je kombinace s hladkou moukou, protože ta se obtížně rozmíchá bez hrudek.)

pečlivě odváženo, med je už v mléce
Krok #2:
hrnec dáme na plotnu a pořádně zatopíme.
Protože už mléko obsahuje med musíme občas zamíchat. Druhou možností je případ med až na konec (jen musí být řádně tekutý nebo rozehřátý).
Chvilku před varem přidáme mouku a uvaříme kaši. Nezapomeňte, že kaše musí vařit cca 2 minuty, ne méně.
Po odstavení z plotny ji po celém povrchu pocukrujeme cukrem krupicí nebo vanilkovým cukrem. Rovnoměrně, tak aby se utvořila jakoby poklička a nezůstalo žádné volné místo. Raději více, raději 2 vrstvy. Proč? (pocit: proč, proč, proto!) Jinak se vytvoří slupka a v krému budou kousky. Chceš pasírovat? Ne? Tak cukruj! :) Další možností je po uvaření vymíchat až do zchládnutí, to je ještě lepší, ale časově náročné. Lze si pomoci tím, že se hrnec ponoří do studené lázně.

sypaný cukr je už rozpuštený a utvořil "vodičku" po celém povrchu
Krok #3:
do kaše, která je ještě trošku vlažná přidáme !změklé! máslo. Trošku se nám v tom rozpustí. Nevýhoda? Lepší než sražený krém. Ale kaše nesmí být moc teplá, to by bylo kontraproduktivní. Vezměte šlehač a řádně prošlehnete.
Do takové směsi, která je hladká (bez kousků) přidáme
karamel. (pocit: krém už byl řídký díky máslu, karamel to ještě zředil). Pokud nemáte tolik karamelu můžete část nahradit medem. Je to ovšem na úkor kvality. V žádném případě nenahrazujte více než pětinu váhy karamelu. Tahle směs je řídká asi jako hustější omáčka (pokud máte hustější neřeďte!). Celou nádobu vložte do lednice na cca 20 - 30 minut.

Hera nám to zředila

karamel to zředí ještě více, šleháme
Krok #4:
recept říká: jednu placku nechej nepoužitou. Knedlík říká: Blázníš? Použij všechno!
Placky jsou víceméně jako sušenky, tak suché. Na válu (nebo kdekoliv jinde) je upravte na kulatý tvar. V mém případě podle obráceného talíře. Touhle úpravou projde všech 8 placek. Odkrojky nevyhazujeme, neujídáme.
I kdyby vám popraskala polovina placek zatlačte slzu. Fakt, nebude to poznat. Vylovte 3 nejhezčí placky (pokud možno v celku).

knedlík odkrajuje podle talíře

odkrojků je dost, chutnají po perníku (sem říkal neujídat)
Krok #5:
Krém z lednice ještě přešlehejte. Bude hustější než před tím (ale ne tak hustý jako klasický krém, na to zapomeňte). Plnou naběračku krému (5-8 navršených polévkových lžic) dejte stranou, ta je až na úplný závěr. Zbytek krému rozdělte na 7 částí (knedlík všechno váží).
Vicemiss placku položte na alobal nebo rovnou (na rovnou!) podložku. Každopádně stejně na alobal nebo pečící papír. Stranou, která nebyla na plechu dolů (to hezčí bude dole).
Velký knedlíkův trik: (pocit: je to na patent!). Placku potřete vodou, štětcem. Celou, okraje nevyjímaje. Kolik vody? Na celý medovník (8 vrstev) spotřebujete půl hrníčku až 3/4. Hrníčky jsou různě velké, my máme doma menší... 0,2L velké? Toto množství spotřebujete pokud máte placky jako sušenky. Pokud jste vyrobily vláčné pak spotřebujete jen 1/4 hrníčku.

sušinka se těší na vodu
přidáme krém, nepuntičkaříme
Co když vody bude:
méně - medovník bude suchý a nikomu nebude chutnat.
akorát - výborný
moc - bude se hůř podávat, ale každý ocení jeho chuť. Bude přímo gurmánsky lahodný.
Po namočení (ne rozmočení) plát přidejte sedminu krému. +/-. Na přesnost se v tuto chvíli nehraje. Důležité je, aby vrstva krému utvořila rovinu. Pokud je v plátu hlubší místo bude tam více krému. Síla vrstvy krému nekopíruje povrch plátu, ale vyrovnává jej.
Následuje další plát, stejně otočený, protože povrch, který byl na plechu je více savý. Doprostřed patří další plát, který je v celku. Stále dokola, voda, krém, plát.
Až dáte poslední vrstvu krému, vezměte poslední plát do ruky a vodou potřete savější plochu (kvíz: víš která to je? Ne? Špatně čteš) a přiklopte jako poslední. Hezčí strana bude opět nahoře.
Všude z boku vyčuhuje krém, nožem, stěrkou (čímkoliv) obkružte. Odložený krém nepřidávejte! vystačíte si s tím, co vyteklo samovolně. Více na fotce.

hotovo, neuhlazeno

uhlazeno, stačí trochu
Další knedlíkův trik: všechny vrsvy jemně stlačte, troška krému vyteče do boku a pak můžete krásně obmazat.
Krok #6: boj o místo v lednici
Medovník (už mu tak můžete říkat) zabalte, aby nenačichl lednicí a neokoral. Jak ho ponesete do lednice, bude se vám krásně prohýbat jako palačinka. V případě podložky si to neužijete. Vložte do lednice, přikryjte rovnou deskou (každý ji má jistě doma... knedlík používá staré časopisy, tlusté) a zatižte přesně ve středu (v mém případě opravdu ve středu, ale jde to i ve čtvrtek).
Váha závaží se volí podle konzistence medovníku. Od 0,5kg až po cca 2kg.
K čemu zatížit? Jak poznám jaké závaží?
Zatížení pomůže rovnoměrnému provlhnutí, medovník bude homogenní a mít krásný tvar. Pokud zvolíte moc závaží, začne z medovníku vytékat krém po stranách neúnosně rychle. Pokud vyteče z každé strany pramínek je to OK. Pokud nic, můžete přidat závaží. Pozor: krém reaguje na změnu závaží v době 10-ti minut.
Zlepšovák: variabilní závaží získáte pomocí hrnce naplněného vodou. Více zavaží = více vody.
Zlepšovák II: Pokud máte dortovou formu a děláte to podle ní je super možnost do ní dort zase zacvaknout zpět a zatížit. Žádný krém neuteče protože nemá kam a provlhne ještě lépe!

oba kousky v lednici (tu máme fakt hroznou!)
V lednici bude medovník nejméně hodinu, nejvíce týden. V mém případě 24 hodin.
Na třetí díl si rezervujte 20 minut času. To už bude sranda.