Rybízová marmeláda želíruje krásně sama o sobě, proto není potřeba do ní cokoliv přidávat kromě cukru. On Gelfix nebo Pektogel bohužel chemie je. Přitom je to jen pektin z ovoce, který želíruje, ale bohužel obohacený o další nesmysly od výrobců. :( Ale stejně proč ho tam dávat, když je poměrně drahý - rybíz to umí sám! :-)
Pokud sbíráte rybíz, který je přezrálý, jeho želírovací schopnosti klesají. Čím méně zralý, tím lépe želíruje. Sbírám krásně červený a problém s tím nemám. Ale pokud sbíráte vínový, který už opadavá je opatrnost na místě.
tanhle náš rybíz je fakt krásný
Ingredience:
- šťáva z rybízu 1kg nebo 1l
- cukr krystal 1kg
Opravdu se na Moravě říká květům černého bezu KOZIČKY... :) V Čechách jsou to zase BEZINKY. Pokud jste květy propásnuli máte šanci vyrobit si v srpnu/září sirup z černého bezu z plodů!
Suroviny:
květy černého bezu - kozičky
2L vody
2kg cukru krupice/krystal
25g kyseliny citronové
Krátký postup: kozičky namočit, přidat kyselinu citronovou a nechat 24 hodin. Zcedit, přidat cukr. Hotovo... nebo ještě nechat přejít varem.