14. říjen 2014 v 14.22 | rubrika: marmelády, sirupy
Jasně, že to není burčák. Ten může být jen z hroznů, ale stejně tomu říkám burčák než kvašený jablečný mošt. ![]() mňamka |
přečteno: 5.665x | komentáře (1)
|
15. srpen 2014 v 18.38 | rubrika: marmelády, sirupy
Na černém bezu je úžasné, že vám dá 2x šanci vyrobit si z něj vynikající sirup. Jednou v květnu/červnu a podruhé v srpnu/září. Sirup z květů čer/... je o kousek lepší než z plodů, ale za ty 3 měsíce zjistíte, že ten první už nemáte a rádi si vyrobíte i tenhle. Osobně ho doporučuji vyrobit polovinu toho, co jste vyrobili z květů. Tohoto se přepijete snadněji a přesto, že vám na začátku pojede, tak po pár dnech už si ho tak často nedáte. :) Toho prvního z květů jsem vyrobil asi 10kg a už prostě není. :) Jsem z toho tak nadšený, že jsem začal přemýšlet o zakoupení vyšlechtěné odrůdy přímo na zahradu :-D Škoda, že zahrada není nafukovací. Suroviny: Krátký postup: |
přečteno: 5.275x | komentáře (1)
|
12. červenec 2014 v 16.58 | rubrika: marmelády, sirupy
Rybízová marmeláda želíruje krásně sama o sobě, proto není potřeba do ní cokoliv přidávat kromě cukru. On Gelfix nebo Pektogel bohužel chemie je. Přitom je to jen pektin z ovoce, který želíruje, ale bohužel obohacený o další nesmysly od výrobců. :( Ale stejně proč ho tam dávat, když je poměrně drahý - rybíz to umí sám! :-) Pokud sbíráte rybíz, který je přezrálý, jeho želírovací schopnosti klesají. Čím méně zralý, tím lépe želíruje. Sbírám krásně červený a problém s tím nemám. Ale pokud sbíráte vínový, který už opadavá je opatrnost na místě. ![]() tanhle náš rybíz je fakt krásný Ingredience: |
přečteno: 3.051x | komentáře (2)
|
27. květen 2014 v 10.57 | rubrika: marmelády, sirupy
![]() Suroviny: Krátký postup: kozičky namočit, přidat kyselinu citronovou a nechat 24 hodin. Zcedit, přidat cukr. Hotovo... nebo ještě nechat přejít varem. |
přečteno: 3.753x | komentáře (1)
|