Jasně, že to není burčák. Ten může být jen z hroznů, ale stejně tomu říkám burčák než kvašený jablečný mošt.
mňamka
Na černém bezu je úžasné, že vám dá 2x šanci vyrobit si z něj vynikající sirup. Jednou v květnu/červnu a podruhé v srpnu/září. Sirup z květů černého bezu je o kousek lepší než z plodů, ale za ty 3 měsíce zjistíte, že ten první už nemáte a rádi si vyrobíte i tenhle. Osobně ho doporučuji vyrobit polovinu toho, co jste vyrobili z květů. Tohoto se přepijete snadněji a přesto, že vám na začátku pojede, tak po pár dnech už si ho tak často nedáte. :)
Toho prvního z květů jsem vyrobil asi 10kg a už prostě není. :) Jsem z toho tak nadšený, že jsem začal přemýšlet o zakoupení vyšlechtěné odrůdy přímo na zahradu :-D Škoda, že zahrada není nafukovací.
Suroviny:
2,5kg plody černého bezu - čistých kuliček
2l vody
35g kyseliny citronové
4kg cukru krystal/krupice
Krátký postup:
Odstopkovat černý bez, dát do hrnce, přidat vodu a nechat povařit. Rozmixovat, zcedit, vrátit na plotnu a přidat kyselinu citronovou s cukrem. Nechat provařit minutu dvě.
Rybízová marmeláda želíruje krásně sama o sobě, proto není potřeba do ní cokoliv přidávat kromě cukru. On Gelfix nebo Pektogel bohužel chemie je. Přitom je to jen pektin z ovoce, který želíruje, ale bohužel obohacený o další nesmysly od výrobců. :( Ale stejně proč ho tam dávat, když je poměrně drahý - rybíz to umí sám! :-)
Pokud sbíráte rybíz, který je přezrálý, jeho želírovací schopnosti klesají. Čím méně zralý, tím lépe želíruje. Sbírám krásně červený a problém s tím nemám. Ale pokud sbíráte vínový, který už opadavá je opatrnost na místě.
tanhle náš rybíz je fakt krásný
Ingredience:
- šťáva z rybízu 1kg nebo 1l
- cukr krystal 1kg
Opravdu se na Moravě říká květům černého bezu KOZIČKY... :) V Čechách jsou to zase BEZINKY. Pokud jste květy propásnuli máte šanci vyrobit si v srpnu/září sirup z černého bezu z plodů!
Suroviny:
květy černého bezu - kozičky
2L vody
2kg cukru krupice/krystal
25g kyseliny citronové
Krátký postup: kozičky namočit, přidat kyselinu citronovou a nechat 24 hodin. Zcedit, přidat cukr. Hotovo... nebo ještě nechat přejít varem.