Nejste paštikový? To nevadí, i tak vám určitě zachutná. Chutná podobně jako husí játra! ano, říká se jí také falešná husí játra.
Suroviny:
500g vepřových jater (klidně experimentujte s krutímí, kuřecími)
100-200g vepřového boku nebo sádla
2-3 vejce
1 kelímek poctivé šlehačky na šlehání (ne na vaření)
1 kápie nebo chilli paprička (kápie opravdu kápie, je červená paprika!) nebo ji vynechtejte.
1 lžička vegety
1/2 lžičky soli
Moje oblíbené a rychlé jídlo. Nezabere moc času resp pokud nebudeme počítat vaření brambor. :)
Suroviny:
750g vařených brambor (klidně na kostky)
300g polohrubé mouky
1 vejce
Tohle je celkem obyčejný recept, není na něm nic zvláštního ani složitého. Ale je problém najít dobrý recept na těsto. Někdo rozmačká Lotus karamelové sušenky s máslem a má hotovo. Je to dobré, dokonce vynikající. Zkuste i něco jiného.
Suroviny:
200g polohrubé mouky
150g moučkového cukru
150g Hera
1 vejce
kypřící prášek
Na náplň:
3x tvaroh 250g = 750g (používám odtučněný, tučný by asi byl lepší, ale kalorie jsou kalorie)
3x vejce
100g cukru krupice
šťáva z 1/2 citronu
citronová kůra
Ozvláštnil jsem si Vánoce vlastními rohlíky. Nedělal jsem je poprvé, ale poprvé se mi povedly na úžasno. Nenechal jsem se zvyklat receptem, ale dělal jsem to podle vlastního citu a osvědčilo se. No vždyť i mouka je pokaždé jiná a držet se přesně receptu je nesmysl :)
Suroviny:
0,5kg mouka hladká
250ml mléka nebo vody
50ml oleje
cca 50ml vlažné vody
20g droždí (půl kostky)
1 lžíce octu
mírně navršená kávová lžička soli
kávová lžička cukru
půl kávové lžičky drceného kmínu
Připravuje se jako každé kynuté těsto.
Můj oblíbený recept upravený k dokonalosti. Ve většině receptů nemají dobře vyřešené množství, buď těsta nebo náplně. Tohle je přesně na 1 plech z klasické vestavěné trouby. Pocit: To je míra, co? :-D
Suroviny na těsto:
0,6L vody
30dkg hladké mouky
20dkg oleje
7 vajec
špetka soli
Suroviny na krém:
3/4litru mléka
3/4 kostky másla (20dkg) - povolené, ne přímo z lednice
3 vanilkové pudinky
cca 10-15 lžic cukru krupice (mírně navršená lžíce)
2 lžíce domácí vanilky nebo 2 sáčky
Rád si vymýšlím vlastní recepty a občas se i něco povede :-D
Suroviny:
cca 1kg zadní kuřecí čtvrtky/stehna
- 30dkg bůčku - boku, nemusí být zrovna libový
- 2 kápie
- 1 malá chilli paprička
- sůl, česnek, strouhanka, vejce
- půl housky ve vodě
Jasně, že to není burčák. Ten může být jen z hroznů, ale stejně tomu říkám burčák než kvašený jablečný mošt.
mňamka
Na černém bezu je úžasné, že vám dá 2x šanci vyrobit si z něj vynikající sirup. Jednou v květnu/červnu a podruhé v srpnu/září. Sirup z květů černého bezu je o kousek lepší než z plodů, ale za ty 3 měsíce zjistíte, že ten první už nemáte a rádi si vyrobíte i tenhle. Osobně ho doporučuji vyrobit polovinu toho, co jste vyrobili z květů. Tohoto se přepijete snadněji a přesto, že vám na začátku pojede, tak po pár dnech už si ho tak často nedáte. :)
Toho prvního z květů jsem vyrobil asi 10kg a už prostě není. :) Jsem z toho tak nadšený, že jsem začal přemýšlet o zakoupení vyšlechtěné odrůdy přímo na zahradu :-D Škoda, že zahrada není nafukovací.
Suroviny:
2,5kg plody černého bezu - čistých kuliček
2l vody
35g kyseliny citronové
4kg cukru krystal/krupice
Krátký postup:
Odstopkovat černý bez, dát do hrnce, přidat vodu a nechat povařit. Rozmixovat, zcedit, vrátit na plotnu a přidat kyselinu citronovou s cukrem. Nechat provařit minutu dvě.
Naposledy jsem ho vyráběl asi v 15ti... teda před pěknou řádkou let. Ale od té doby se nic nezměnilo - jen je potřeba být obezřetnější při výběru jogurtu, který použijete. Musí být prostě živý!
ingredience:
živý jogurt - použil jsem Holandii
1-x litrů mléka (polotučné nebo plnotučné)
Rybízová marmeláda želíruje krásně sama o sobě, proto není potřeba do ní cokoliv přidávat kromě cukru. On Gelfix nebo Pektogel bohužel chemie je. Přitom je to jen pektin z ovoce, který želíruje, ale bohužel obohacený o další nesmysly od výrobců. :( Ale stejně proč ho tam dávat, když je poměrně drahý - rybíz to umí sám! :-)
Pokud sbíráte rybíz, který je přezrálý, jeho želírovací schopnosti klesají. Čím méně zralý, tím lépe želíruje. Sbírám krásně červený a problém s tím nemám. Ale pokud sbíráte vínový, který už opadavá je opatrnost na místě.
tanhle náš rybíz je fakt krásný
Ingredience:
- šťáva z rybízu 1kg nebo 1l
- cukr krystal 1kg