Aktualizováno 2020.
Matěj měl alergii na mléko. Naštěstí už má povolené tvarohy a jogurty v omezeném množství. Miluje čokoládu a to hodně hodně hodně. Nenašel jsem recept podle svého gusta a tak jsem si ho vymyslel. :) Dort bude mít průměr 20cm a výšku 6-7cm.
Provedení je na vás. Jde z toho vyrobit cokoli. :) Ta čokoláda co netuhne, která je na povrchu, mě baví! Krásně se leskne a při krájení se táhne a nekřupe, neláme. Je daleko čokoládovější než tuhá!
tato čokoláda je zředěná smetanou, vypadá lépe než z jogurtu, ale tehdá jsem smetanu použít nesměl kvůli alergii
Letos se mi urodilo hodně rajčat, takže kečup! Konečně si ho vyzkouším. Domácí kečup podle receptu mámy mi nechutnal.. tak schválně. Největší překvapení bylo, že se do něj dávají i jablka. Super, pár letních mám a potřebuji se jich zbavit.
Suroviny:
1,5kg zralých rajčat
5 jablek
3 velké cibule
1 lžíce soli
4 hřebíčky
1/4 lžičky skořice
1 bobkový list
250g cukru - byl hodně sladký, příště zkusím jen 100g!!!
1/8l octu - neměl jsem, vynechal jsem. :)
Jak na domácí karamel je jeden z nejoblíbenějších receptů, které tu mám. Je opravdu dobrý, ale chtěl jsem karamel do kafé... a bez tuku. :)
Postup je shodný, ale kolik vody do něj přijde? Změřil jsem to i pro sebe, až ho budu dělat příště.
Suroviny:
500g cukr krupice
140g horké vody
Vše dělá stejně jako v receptu na karamel. Množství vody je orientační, hodně záleží jak intezivně jí tam nalejete a tedy jak rychle se dílo zchladí a také kolik se jí stihne vypařit. Můj karamel měl konzistenci hustého medu.
do sklenice jsem to lil rovnou z hrnce (už byl jen horký, ne vařící!) a pobryndal jsem ji, ale zase je hezky vidět jeho konzistence a barva na kapkách :)
Nejste paštikový? To nevadí, i tak vám určitě zachutná. Chutná podobně jako husí játra! ano, říká se jí také falešná husí játra.
Suroviny:
500g vepřových jater (klidně experimentujte s krutímí, kuřecími)
100-200g vepřového boku nebo sádla
2-3 vejce
1 kelímek poctivé šlehačky na šlehání (ne na vaření)
1 kápie nebo chilli paprička (kápie opravdu kápie, je červená paprika!) nebo ji vynechtejte.
1 lžička vegety
1/2 lžičky soli
Moje oblíbené a rychlé jídlo. Nezabere moc času resp pokud nebudeme počítat vaření brambor. :)
Suroviny:
750g vařených brambor (klidně na kostky)
300g polohrubé mouky
1 vejce
Tohle je celkem obyčejný recept, není na něm nic zvláštního ani složitého. Ale je problém najít dobrý recept na těsto. Někdo rozmačká Lotus karamelové sušenky s máslem a má hotovo. Je to dobré, dokonce vynikající. Zkuste i něco jiného.
Suroviny:
200g polohrubé mouky
150g moučkového cukru
150g Hera
1 vejce
kypřící prášek
Na náplň:
3x tvaroh 250g = 750g (používám odtučněný, tučný by asi byl lepší, ale kalorie jsou kalorie)
3x vejce
100g cukru krupice
šťáva z 1/2 citronu
citronová kůra
Ozvláštnil jsem si Vánoce vlastními rohlíky. Nedělal jsem je poprvé, ale poprvé se mi povedly na úžasno. Nenechal jsem se zvyklat receptem, ale dělal jsem to podle vlastního citu a osvědčilo se. No vždyť i mouka je pokaždé jiná a držet se přesně receptu je nesmysl :)
Suroviny:
0,5kg mouka hladká
250ml mléka nebo vody
50ml oleje
cca 50ml vlažné vody
20g droždí (půl kostky)
1 lžíce octu
mírně navršená kávová lžička soli
kávová lžička cukru
půl kávové lžičky drceného kmínu
Připravuje se jako každé kynuté těsto.
Můj oblíbený recept upravený k dokonalosti. Ve většině receptů nemají dobře vyřešené množství, buď těsta nebo náplně. Tohle je přesně na 1 plech z klasické vestavěné trouby. Pocit: To je míra, co? :-D
Suroviny na těsto:
0,6L vody
30dkg hladké mouky
20dkg oleje
7 vajec
špetka soli
Suroviny na krém:
3/4litru mléka
3/4 kostky másla (20dkg) - povolené, ne přímo z lednice
3 vanilkové pudinky
cca 10-15 lžic cukru krupice (mírně navršená lžíce)
2 lžíce domácí vanilky nebo 2 sáčky
Rád si vymýšlím vlastní recepty a občas se i něco povede :-D
Suroviny:
cca 1kg zadní kuřecí čtvrtky/stehna
- 30dkg bůčku - boku, nemusí být zrovna libový
- 2 kápie
- 1 malá chilli paprička
- sůl, česnek, strouhanka, vejce
- půl housky ve vodě
Jasně, že to není burčák. Ten může být jen z hroznů, ale stejně tomu říkám burčák než kvašený jablečný mošt.
mňamka