Teď pozor, jde o jeden z nejlepších mokrých koláčů či buchet. Co je na něm to top? Mokré bramborové těsto. A pozor po druhé... nedokázal jsem tento recept najít na internetu. Zdá se, že koluje pouze psanými notýsky. Ani nemá svůj název. Lehce připomíná tvarohový koláč s povidly, ale jsou tam navíc brambory...
Těsta je na velký plech.
Suroviny:
450g polohrubé mouky
300-400g vařených brambor ve slupce
1,5 prášku do pečiva
150g cukru moučka
1 velké vejce
150g sádla/másla
Suroviny na drobenku:
80g másla
100g cukru krupice
150g hrubé mouky
Náplně:
3x tvaroh (může být vanička, dokonce i nízkotučná) + 100g cukru krupice
400-500-600g povidel/marmelády
Jde o další běžný recept na lítou buchtu, tentokrát s drobenkou a ovocem. Ale hodně podobná každé jiné líté buchtě. :)
Suroviny:
100 + 100g cukru
200g olej (nebo rozpuštěné vlažné sádlo)
2 vejce
360ml mléka
1 kypřící prášek
400g polohrubé mouky (dal jsem 200g celozrné a 200g polo)
ovoce 500 - 750g
Přepočítané množství -1/4 pro méně těsta na velký plech
75 + 75g cukru
150g olej (nebo rozpuštěné vlažné sádlo)
1 vejce
270ml mléka
1 kypřící prášek
300g polohrubé mouky
ovoce 500 - 750
Na drobenku:
80g cukru krupice
80g másla
150g hrubé mouky
Opět notoricky známý recept. Dokonce se mi povedlo ochutnat 3 verze této buchty podle stejného receptu. Všechny měly stejné ingredience, jen jinak zpracované. A skoro by to člověk nepoznal, že jí 3x to stejné. :-D Existuje verze s tvarohem nebo bez. Za mě je lepší s tvarohem a jablky.
Suroviny:
670g hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 žloutky
300g másla (hery nebo sádla)
180g moučkového cukru
2 lžíce mléka
Suroviny na náplň:
750-1.000g hrubě strouhaných jablek
2 vaničkové tvarohy + 2 lžíce cukru krupice
skořice
4 bílky a 4 lžíce navršené cukru krupice
Jde o obyčejnou lítou buchtu. Nic extra, ale je prostě dobrá a stojí za to si ji poznačit. Je to ten typ rychlovky na odpoledne.
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek cukr krupice
1/2 hrnku oleje (sádla)
1 vejce
1 hrnek mléka
1 lžíce kakaa
Suroviny na náplň:
2 tvarohy (vaničky)
1 vejce
3-5 lžíc cukru
(1 vanilkový pudink, volitelný)
Ideální bábovka ke snídani k čaji či kafé. Je to kynuté těsto bez velké nálože tuku, takže působí více suše než olejová bábovka na odpoledne.
Suroviny:
450g polohrubá mouka
60g cukr
20g droždí
250ml mléko
100g rozpuštěné másla (sádla)
Suroviny II:
150g cukru
1 kávová lžička mleté skořice
20g rozpuštěné máslo
0,5 hrníčku ořechů
Je to v podstatě mazanec, jen trošičku jiný a rozhodně stojí za vyzkoušení. Pro mě je to v podstatě sladký chleba, na který si plácnu plátek sýru. Mňamka.
Suroviny:
500g hladká mouka
20g droždí
220ml mléka
100g med (cukr)
4 žloutky
50g másla
až 1 hrníček kandované ovoce + sekané (mleté) mandle + rozinky apd
Také se mu říká drobenkový, ale sype se (ingredience) a proto mu říkám sypaný. Na internetu je jich velká spousta, ovšem tento... tento je velmi dobrý. A že jsem jich pár už vyzkoušel. Není vůbec suchý a už vůbec se po upečení nesype jako jiné.
Suroviny
250g polohrubé mouky
100g cukru moučka
100g másla/hery
2 lžičky kypřícího prášku
Suroviny na náplň
2-3 tvarohy
1 kelímek zakysané smetany
1 valinkový pudinkový prášek
180ml mléka
100g cukru krupice
Máte rádi vánočku, ale už byste chtěli změnu? No, tak vánočkový závin vás nadchne.
Suroviny:
0,5kg mouka hladká
250ml mléko (lze dát jen vodu, pokud máte alergii)
100g sádla nebo másla nebo hery
120g mletého cukru
20g droždí - půl kostky
1 žloutek
50g oříšků/madlí
špetka soli
Aktualizováno 2020.
Matěj měl alergii na mléko. Naštěstí už má povolené tvarohy a jogurty v omezeném množství. Miluje čokoládu a to hodně hodně hodně. Nenašel jsem recept podle svého gusta a tak jsem si ho vymyslel. :) Dort bude mít průměr 20cm a výšku 6-7cm.
Provedení je na vás. Jde z toho vyrobit cokoli. :) Ta čokoláda co netuhne, která je na povrchu, mě baví! Krásně se leskne a při krájení se táhne a nekřupe, neláme. Je daleko čokoládovější než tuhá!
tato čokoláda je zředěná smetanou, vypadá lépe než z jogurtu, ale tehdá jsem smetanu použít nesměl kvůli alergii
Tohle je celkem obyčejný recept, není na něm nic zvláštního ani složitého. Ale je problém najít dobrý recept na těsto. Někdo rozmačká Lotus karamelové sušenky s máslem a má hotovo. Je to dobré, dokonce vynikající. Zkuste i něco jiného.
Suroviny:
200g polohrubé mouky
150g moučkového cukru
150g Hera
1 vejce
kypřící prášek
Na náplň:
3x tvaroh 250g = 750g (používám odtučněný, tučný by asi byl lepší, ale kalorie jsou kalorie)
3x vejce
100g cukru krupice
šťáva z 1/2 citronu
citronová kůra