Bylo na čase zkusit i jiný recept na domácí kečup než ten první.
Suroviny:
2ks bobkový list
1 lžička mletá sladká paprika
0,5kg jablko
3ks hřebíček
75ml ocet
5 kuliček nové koření
25dkg cibule
2kg rajčat
1 špetka mleté skořice
10 kuliček černý pepř
1 lžíce soli
Po všech kečupech mi pořád zbylo dost rajčat. Kečup už jsem nechtěl a zkusil jsem tedy protlak.
Suroviny
1kg rajčat
Postup
Rajčata jsem umyl, rozkrájel a hodil do hrnce. Uvařeno za přibližně 15 minut do husté kaše. Stačí přepasírovat, vrátit do hrnce a ještě krátce provařit a šup s tím do skleničky a otočit.
Letos se mi urodilo hodně rajčat, takže kečup! Konečně si ho vyzkouším. Domácí kečup podle receptu mámy mi nechutnal.. tak schválně. Největší překvapení bylo, že se do něj dávají i jablka. Super, pár letních mám a potřebuji se jich zbavit.
Suroviny:
1,5kg zralých rajčat
5 jablek
3 velké cibule
1 lžíce soli
4 hřebíčky
1/4 lžičky skořice
1 bobkový list
250g cukru - byl hodně sladký, příště zkusím jen 100g!!!
1/8l octu - neměl jsem, vynechal jsem. :)
Jak na domácí karamel je jeden z nejoblíbenějších receptů, které tu mám. Je opravdu dobrý, ale chtěl jsem karamel do kafé... a bez tuku. :)
Postup je shodný, ale kolik vody do něj přijde? Změřil jsem to i pro sebe, až ho budu dělat příště.
Suroviny:
500g cukr krupice
140g horké vody
Vše dělá stejně jako v receptu na karamel. Množství vody je orientační, hodně záleží jak intezivně jí tam nalejete a tedy jak rychle se dílo zchladí a také kolik se jí stihne vypařit. Můj karamel měl konzistenci hustého medu.
do sklenice jsem to lil rovnou z hrnce (už byl jen horký, ne vařící!) a pobryndal jsem ji, ale zase je hezky vidět jeho konzistence a barva na kapkách :)
Protože se cítím trošku provinile, že jsem se v prvním díle medovníku nezmínil, že je zapotřebí karamel píšu rychle návod jak udělat karamel z cukru. Fotky jsou u tohoto receptu jsou obzvláště přínosné!
Aktualizováno: po douhé době jsem se konečně dostal k vaření karamelu a dokonce jsem všechno vážil, takže nyní recept ještě zpřesním.