Pravý medovník II. díl - vaříme

14. září 2006 | 14.32 |

obrazekMáte upečeno? Tak hurá do toho.

Já tuto část dělal až další den, protože i tak jsem s pečením skončil někdy kolem 21 hodiny. Kdo bude mít více času, zvládne to za jedno odpoledne.
 

V tomto díle bude zapotřebí karamel, recept s návodem je zde.

Pravý MEDOVNĺK (upravený pro www.píše.cz)
Krém:
800 ml mléka
80g hrubé mouky
30dkg Hery (másla)
15dkg medu (cukru krupice)
20dkg karamelu
Uvaříme kaši z mléka, mouky a medu (cukru). Necháme zchladnout, přidáme změklou Heru, karamel a vyšleháme.

Oblíbený podrobný návod:

Krok #1:
vždy to bude stejné. 1. krok znamená: navaž vše co je v receptu odměřeno, nachystej všechno a teprve pak se pusť do dalšího kroku.

1) do hrnce dáme mléko + med (kdo škudlí a nevyrábí medovník, ale koláč, může dát cukr). Pokud máte lipový med je to to správné místo pro užití. Naopak akátový, řepkový se hodí do těsta. (pocit: to jsem si vzpomněl fakt brzo, když mají napečeno)
2) do misky mouku hrubou (experimentoval jsem s kombinacemi polohrubé, hladké a hrubé... resume? Jedině hrubá mouka. Největší blbost je kombinace s hladkou moukou.)
obrazek
pečlivě odváženo, med je už v mléce
Krok #2:
hrnec dáme na plotnu a pořádně zatopíme. Protože už mléko obsahuje med musíme občas zamíchat. Druhou možností je případ med až na konec (jen musí být řádně tekutý nebo rozehřátý).
Chvilku pře varem přidáme mouku a uvaříme kaši. Nezapomeňte, že kaše musí vařit cca 2 minuty, ne méně.
Po odstavení z plotny ji po celém povrchu pocukrujeme cukrem krupicí nebo vanilkovým cukrem.

rovnoměrně, tak aby se utvořila jakoby poklička a nezůstalo žádné volné místo. Raději více, raději 2 vrstvy. Proč? (pocit: proč, proč, proto!) Jinak se vytvoří slupka a v krému budou kousky. Chceš pasírovat? Ne? Tak cukruj! :)

obrazek
sypaný cukr je už rozpuštený a utvořil "vodičku" po celém povrchu
Krok #3:
do kaše, která je ještě trošku vlažná přidáme Heru. Trošku se nám v tom rozpustí. Nevýhoda? Lepší než sražený krém. Ale kaše nesmí být moc teplá, to by bylo kontraproduktivní. Vezměte šlehač a řádně prošlehnete.

Do takové směsi, která je hladká (bez kousků) přidáme karamel. (pocit: krém už byl řídký díky Heře, karamel to ještě zředil). Pokud nemáte tolik karamelu můžete část nahradit medem. Je to ovšem na úkor kvality. V žádném případě nenahrazujte více než pětinu váhy karamelu. Tahle směs je řídká asi jako hustější omáčka (pokud máte hustější neřeďte!). Celou nádobu vložte do lednice na cca 20 - 30 minut.

obrazek
Hera nám to zředila
obrazek
karamel to zředí ještě více, šleháme
Krok #4:
recept říká: jednu placku nechej nepoužitou. Knedlík říká: Blázníš? Použij všechno!
Placky jsou víceméně jako sušenky, tak suché. Na válu (nebo kdekoliv jinde) je upravte na kulatý tvar. V mém případě podle obráceného talíře. Touhle úpravou projde všech 8 placek. Odkrojky nevyhazujeme, neujídáme.
I kdyby vám popraskala polovina placek zatlačte slzu. Fakt, nebude to poznat. Vylovte 3 nejhezčí placky (pokud možno v celku).

obrazek
knedlík odkrajuje podle talíře
obrazek
odkrojků je dost, chutnají po perníku (sem říkal neujídat)

Krok #5:
Krém z lednice ještě přešlehejte. Bude hustější než před tím (ale ne tak hustý jako klasický krém, na to zapomeňte). Plnou naběračku krému (5-8 navršených polévkových lžic) dejte stranou, ta je až na úplný závěr. Zbytek krému rozdělte na 7 částí (knedlík všechno váží).

Vicemiss placku položte na alobal nebo rovnou (na rovnou!) podložku. Každopádně stejně na alobal nebo pečící papír. Stranou, která nebyla na plechu dolů (to hezčí bude dole).

Velký knedlíkův trik: (pocit: je to na patent!). Placku potřete vodou, štětcem. Celou, okraje nevyjímaje. Kolik vody? Na celý medovník (8 vrstev) spotřebujete půl hrníčku až 3/4. Hrníčky jsou různě velké, my máme doma menší... 0,2L velké?
obrazek
sušinka se těší na vodu
obrazek
přidáme krém, nepuntičkaříme

Co když vody bude:
méně - medovník bude suchý a nikomu nebude chutnat.
akorát - výborný
moc - bude se hůř podávat, ale každý ocení jeho chuť. Bude přímo gurmánsky lahodný.

Po namočení (ne rozmočení) plát přidejte sedminu krému. +/-. Na přesnost se v tuto chvíli nehraje. Důležité je, aby vrstva krému utvořila rovinu. Pokud je v plátu hlubší místo bude tam více krému. Síla vrstvy krému nekopíruje povrch plátu, ale vyrovnává jej.

Následuje další plát, stejně otočený, protože povrch, který byl na plechu je více savý. Doprostřed patří další plát, který je v celku. Stále dokola, voda, krém, plát.

Až dáte poslední vrstvu krému, vezměte poslední plát do ruky a vodou potřete savější plochu (kvíz: víš která to je? Ne? Špatně čteš) a přiklopte jako poslední. Hezčí strana bude opět nahoře.

Všude z boku vyčuhuje krém, nožem, stěrkou (čímkoliv) obkružte. Odložený krém nepřidávejte! vystačíte si s tím, co vyteklo samovolně. Více na fotce.

obrazek
hotovo, neuhlazeno
obrazek
uhlazeno, stačí trochu

Další knedlíkův trik: všechny vrsvy jemně stlačte, troška krému vyteče do boku a pak můžete krásně obmazat.

Krok #6: boj o místo v lednici
Medovník (už mu tak můžete říkat) zabalte, aby nenačichl lednicí a neokoral. Jak ho ponesete do lednice, bude se vám krásně prohýbat jako palačinka. V případě podložky si to neužijete. Vložte do lednice, přikryjte rovnou deskou (každý ji má jistě doma... knedlík používá staré časopisy, tlusté) a zatižte přesně ve středu (v mém případě opravdu ve středu, ale jde to i ve čtvrtek).
Váha závaží se volí podle konzistence medovníku. Od 0,5kg až po cca 2kg.

K čemu zatížit? Jak poznám jaké závaží?
Zatížení pomůže rovnoměrnému provlhnutí, medovník bude homogenní a mít krásný tvar. Pokud zvolíte moc závaží, začne z medovníku vytékat krém po stranách neúnosně rychle. Pokud vyteče z každé strany pramínek je to OK. Pokud nic, můžete přidat závaží. Pozor: krém reaguje na změnu závaží v době 10-ti minut.
Zlepšovák: variabilní závaží získáte pomocí hrnce naplněného vodou. Více zavaží = více vody.
obrazek
oba kousky v lednici (tu máme fakt hroznou!)

V lednici bude medovník nejméně hodinu, nejvíce týden. V mém případě 24 hodin.

Na třetí díl si rezervujte 20 minut času. To už bude sranda

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 1.97 (32x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Moderované komentáře

RE: Pravý medovník II. díl - vaříme jirka* 14. 09. 2006 - 13:32
RE: Pravý medovník II. díl - vaříme veronika* 24. 05. 2007 - 08:47
RE: Pravý medovník II. díl - vaříme barča 06. 10. 2007 - 09:48
RE(2x): Pravý medovník II. díl - vaříme knedlik 06. 10. 2007 - 12:20
RE: Pravý medovník II. díl - vaříme ach ten krém!!! 25. 10. 2007 - 09:24
RE(2x): Pravý medovník II. díl - vaříme knedlik 25. 10. 2007 - 09:35
RE: Pravý medovník II. díl - vaříme né mléko ,ale salko! 14. 11. 2007 - 17:30
RE(2x): Pravý medovník II. díl - vaříme knedlik 14. 11. 2007 - 20:38
RE(3x): Pravý medovník II. díl - vaříme noo veliký :-) 15. 11. 2007 - 13:43
RE: Pravý medovník II. díl - vaříme kykyryký 24. 12. 2007 - 09:53
RE(2x): Pravý medovník II. díl - vaříme knedlik 26. 12. 2007 - 19:07
RE: Pravý medovník II. díl - vaříme jakub* 16. 02. 2008 - 20:05
RE: Pravý medovník II. díl - vaříme lucka* 24. 05. 2008 - 22:43
RE: Pravý medovník II. díl - vaříme aďka 04. 10. 2010 - 01:13