Kuk, stále žiju! Tento blog je dá se říci opuštěný od roku 2016. Je to jen zdání, protože spoustu receptů z něj stále dělám a hlavně si je sem chodím připomenout. Nemám rád deníčky s recepty. Mám je prostě zde a při každém pečení pizzi (1-2x mesíčně) si je sem chodím přečíst. Tedy kolik čeho dát, jinak ty recepty samozřejmě znám.
Těsto na pizzu není žádný zázrak ani umění. Je to jen mouka, voda, olej, sůl, droždí.
Tady je můj oblíbený recept, ale stále se mi nedaří zadělat těsto o jeden den předem. :)
Suroviny:
20g droždí (půl kostky)
1 lžička cukru krupice
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje
200-230ml vlažné vody (dle mouky)
400g hladké mouky extra speciál 00
Po testování receptu na domácí rohlíky jsem se odhodlal na vyzkoušení chleba. Mimochodem chleba vlastně nejím, tedy velmi zřídka. Nijak zvlášť mi nechutná, ale vlastní domácí? Ten chutná vždycky! :)
Dopuručuji těsto zadělat v 18.00 a druhý den začít v 6.00, v 7.00 začít péct a 8.10 snídat! :)
Suroviny:
1 hrnek žitné mouky (opravdu se prodává)
3 hrnky obyčejné hladké mouky
2 mírně navršené kávové lžičky soli
1 vrchovatá kávová lžička kmínu (dal jsem celý)
1 polévková lžíce octu
2 hrnky vlažné vody
1/2 kostky droždí
Také se mu říká drobenkový, ale sype se (ingredience) a proto mu říkám sypaný. Na internetu je jich velká spousta, ovšem tento... tento je velmi dobrý. A že jsem jich pár už vyzkoušel. Není vůbec suchý a už vůbec se po upečení nesype jako jiné.
Suroviny
250g polohrubé mouky
100g cukru moučka
100g másla/hery
2 lžičky kypřícího prášku
Suroviny na náplň
2-3 tvarohy
1 kelímek zakysané smetany
1 valinkový pudinkový prášek
180ml mléka
100g cukru krupice
Suroviny
0,7kg černého rybízu
0,3kg bílého rybízu
1,7kg cukru
Přidávám bílý rybíz, protože černý je hodně silný, ale není to nutné. Prostě použijte 1kg černého rybízu.
Rybíz podlejeme panákem vody. Přidáme cukr a zahříváme tak rychle jak sporák dokáže. Během okamžiku
Suroviny
1kg malin
0,15kg černý rybíz
1,7kg cukru
hotový a naředěný sirup resp už šťáva k pití. Nádherná barva!
Co takhle slaný koláč? Nebo jen vysokou pizzu? Je to podobné, jen těsto je úplně jiné.
Suroviny na těsto:
250g hladké mouky
140g Hery nebo másla
1 vejce
2 lžíce vody
půl kávové lžičky soli
půl kávové lžičky kypřícího prášku
Suroviny na náplň:
1 větší červená paprika ideálně kápie!
100g slaniny
150g sýru balkán
150-250g tvarohu
150-200g smetany na vaření
100ml mléka
3 vejce
Bramborové pečivo skýtá nepoznané: čerstvost druhý den a poživatelnost třetí den. :)
Suroviny:
vařené brambory (bramborová kaše) 580g
hladká mouka 580g
sůl - vrchovatá kávová lžička
20g droždí - půl kostky
voda 120ml
olej 50ml
vrchovatá kávová lžička mletého kmínu
Je to vlastně taková plněná francouzská bageta. Není nutné ji plnit, pokud nechcete.
Suroviny:
450g mouka hladká
165ml mléka (vody, pokud máte alergii)
130g poctivého jogurtu
33g oleje
20g
Máte rádi vánočku, ale už byste chtěli změnu? No, tak vánočkový závin vás nadchne.
Suroviny:
0,5kg mouka hladká
250ml mléko (lze dát jen vodu, pokud máte alergii)
100g sádla nebo másla nebo hery
120g mletého cukru
20g droždí - půl kostky
1 žloutek
50g oříšků/madlí
špetka soli