Ideální bábovka ke snídani k čaji či kafé. Je to kynuté těsto bez velké nálože tuku, takže působí více suše než olejová bábovka na odpoledne.
Suroviny:
450g polohrubá mouka
60g cukr
20g droždí
250ml mléko
100g rozpuštěné másla (sádla)
Suroviny II:
150g cukru
1 kávová lžička mleté skořice
20g rozpuštěné máslo
0,5 hrníčku ořechů
Ještě jste neviděli kynuté a přitom tvarohové těsto? Jde to a chutná to! Můžou to být knedlíky plněné sladké nebo klidně knedlík ke svíčkové!
Suroviny:
2 vejce
(2 rohlíky - lze vynechat)
20g droždí
(50g cukru - lze vynechat)
500g hrubá mouka
500g tvaroh (v alobalu i vaničkový lze použít)
mléko dle konzistence těsta
Je to v podstatě mazanec, jen trošičku jiný a rozhodně stojí za vyzkoušení. Pro mě je to v podstatě sladký chleba, na který si plácnu plátek sýru. Mňamka.
Suroviny:
500g hladká mouka
20g droždí
220ml mléka
100g med (cukr)
4 žloutky
50g másla
až 1 hrníček kandované ovoce + sekané (mleté) mandle + rozinky apd
Je to něco mezi sladkým chlebem a bábovkou. Záleží jak se recept upraví a jak se servíruje. :)
Suroviny:
400g cukety
350g polohrubé mouky
150g cukru (do bábovky 250g)
3 vejce
1 prášek do pečiva
100g oleje (do bábovky 200g)
Příměsy: skořice, oříšky, pražené vločky, rozinky popř drobné ovoce
Suroviny na meduňkový/mátový sirup:
2kg výluhu
1kg cukru
2 kávové lžičky kyseliny citronové
= 4 sklenice od medu
Kuk, stále žiju! Tento blog je dá se říci opuštěný od roku 2016. Je to jen zdání, protože spoustu receptů z něj stále dělám a hlavně si je sem chodím připomenout. Nemám rád deníčky s recepty. Mám je prostě zde a při každém pečení pizzi (1-2x mesíčně) si je sem chodím přečíst. Tedy kolik čeho dát, jinak ty recepty samozřejmě znám.
Těsto na pizzu není žádný zázrak ani umění. Je to jen mouka, voda, olej, sůl, droždí.
Tady je můj oblíbený recept, ale stále se mi nedaří zadělat těsto o jeden den předem. :)
Suroviny:
20g droždí (půl kostky)
1 lžička cukru krupice
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje
200-230ml vlažné vody (dle mouky)
400g hladké mouky extra speciál 00
Po testování receptu na domácí rohlíky jsem se odhodlal na vyzkoušení chleba. Mimochodem chleba vlastně nejím, tedy velmi zřídka. Nijak zvlášť mi nechutná, ale vlastní domácí? Ten chutná vždycky! :)
Dopuručuji těsto zadělat v 18.00 a druhý den začít v 6.00, v 7.00 začít péct a 8.10 snídat! :)
Suroviny:
1 hrnek žitné mouky (opravdu se prodává)
3 hrnky obyčejné hladké mouky
2 mírně navršené kávové lžičky soli
1 vrchovatá kávová lžička kmínu (dal jsem celý)
1 polévková lžíce octu
2 hrnky vlažné vody
1/2 kostky droždí
Také se mu říká drobenkový, ale sype se (ingredience) a proto mu říkám sypaný. Na internetu je jich velká spousta, ovšem tento... tento je velmi dobrý. A že jsem jich pár už vyzkoušel. Není vůbec suchý a už vůbec se po upečení nesype jako jiné.
Suroviny
250g polohrubé mouky
100g cukru moučka
100g másla/hery
2 lžičky kypřícího prášku
Suroviny na náplň
2-3 tvarohy
1 kelímek zakysané smetany
1 valinkový pudinkový prášek
180ml mléka
100g cukru krupice
Suroviny
0,7kg černého rybízu
0,3kg bílého rybízu
1,7kg cukru
Přidávám bílý rybíz, protože černý je hodně silný, ale není to nutné. Prostě použijte 1kg černého rybízu.
Rybíz podlejeme panákem vody. Přidáme cukr a zahříváme tak rychle jak sporák dokáže. Během okamžiku