Chodské koláče s drobenkou

28. červen 2023 | 12.32 | rubrika: moučníky

Na začátek bych měl dodat, že drobenka na chodský koláč nepatří! Patří na obyčejný kynutý tvarohový koláč s povidly. Každý z receptů má pro a proti. Chodský je jednodušší, má tvaroh mnohem lépe rozprostřený a je mokřejší. Obyčejný koláč má výbornou drobenku... asi tak. :) Chodský koláč se ještě po upečení zakapává smetanou ke šlehání, aby byl super mokrý, ale není to potřeba...

Suroviny na 4 velké koláče:
500g polohrubá mouka
250ml mléko
125g máslo
100g cukr
25g droždí
1 vejce

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 69x

Strouhaná kakaová buchta s tvarohem

18. červen 2023 | 17.42 | rubrika: moučníky

Na tuto buchtu si pamatuju z dětství. Docela suchá a hutná buchta, ideálně k čaji. Vlastně nevím proč, ale dostal jsem na ni chuť a recept jsem drobně upravil. Výsledkem je super buchta bez dusivého efektu!

Suroviny na velký plech 40x30cm:
600g hladké mouky
30g kakaa
1 prášek do pečiva
5 žloutků
300g másla (hery nebo sádla)
250g moučkového cukru
4 lžíce mléka

Suroviny na náplň:
3 vaničkové tvarohy + 4 lžíce cukru krupice + 1 lžíce škrobu
5 bílků a 6 lžic navršené cukru krupice

komentáře (3) | přidat komentář | přečteno: 177x

Dýňový perník

26. březen 2023 | 16.50 | rubrika: moučníky

Je pro vás dýně brrrr? Nebojte, v tomhle receptu ji nepoznáte a naopak spíše oceníte. Není ji tam moc a je tam jako pyré nebo jemně nastrouhaná. Osobně dýni nastrouhám na hrubo, 15 minut povařím slabě podlitou a mám z toho pyré, které zamrazím nebo zavařím na uskladnění. Ale ještě teď v březnu máme doma i čerstvou dýni z loňska. Ony vydrží fakt dlouho.

Suroviny:
350g dýňové pyré nebo jemně strouhaná
330g polohrubé mouky
210g cukru krupice
3 vejce
90ml oleje (pokud bude perník s polevou stačí polovina)
1 prášek do perníku nebo obyčejný kypřící prášek a 2 KL perníkového koření
volitelně kakao na barvu

Suroviny na polevu (volitelné):
100g másla
100g čokolády
3 polévkové lžíce na kopec moučkového cukru

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 46x

Bramborový koláč s tvarohem povidly a drobenkou

26. únor 2023 | 13.41 | rubrika: moučníky

Teď pozor, jde o jeden z nejlepších mokrých koláčů či buchet. Co je na něm to top? Mokré bramborové těsto. A pozor po druhé... nedokázal jsem tento recept najít na internetu. Zdá se, že koluje pouze psanými notýsky. Ani nemá svůj název. Lehce připomíná tvarohový koláč s povidly, ale jsou tam navíc brambory...

Těsta je na velký plech.

Suroviny:
450g polohrubé mouky
300-400g vařených brambor ve slupce
1,5 prášku do pečiva
150g cukru moučka
1 velké vejce
150g sádla/másla

Suroviny na drobenku:
80g másla
100g cukru krupice
150g hrubé mouky

Náplně:
3x tvaroh (může být vanička, dokonce i nízkotučná) + 100g cukru krupice
400-500-600g povidel/marmelády

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 104x

Lítá buchta s ovocem a drobenkou

4. únor 2023 | 13.31 | rubrika: moučníky

Jde o další běžný recept na lítou buchtu, tentokrát s drobenkou a ovocem. Ale hodně podobná každé jiné líté buchtě. :)

Suroviny:
100 + 100g cukru
200g olej (nebo rozpuštěné vlažné sádlo)
2 vejce
360ml mléka
1 kypřící prášek
400g polohrubé mouky (dal jsem 200g celozrné a 200g polo)
ovoce 500 - 750g

Přepočítané množství -1/4 pro méně těsta na velký plech
75 + 75g cukru
150g olej (nebo rozpuštěné vlažné sádlo)
1 vejce
270ml mléka
1 kypřící prášek
300g polohrubé mouky
ovoce 500 - 750

Na drobenku:
80g cukru krupice
80g másla
150g hrubé mouky

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 226x

Hraběnčiny řezy

24. listopad 2022 | 15.10 | rubrika: moučníky

Opět notoricky známý recept. Dokonce se mi povedlo ochutnat 3 verze této buchty podle stejného receptu. Všechny měly stejné ingredience, jen jinak zpracované. A skoro by to člověk nepoznal, že jí 3x to stejné. :-D Existuje verze s tvarohem nebo bez. Za mě je lepší s tvarohem a jablky.

Suroviny:
670g hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 žloutky
300g másla (hery nebo sádla)
180g moučkového cukru
2 lžíce mléka

Suroviny na náplň:
750-1.000g hrubě strouhaných jablek
2 vaničkové tvarohy + 2 lžíce cukru krupice
skořice

4 bílky a 4 lžíce navršené cukru krupice

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 31x

Litá buchta s tvarohem (ovocem)

24. listopad 2022 | 14.25 | rubrika: moučníky

Jde o obyčejnou lítou buchtu. Nic extra, ale je prostě dobrá a stojí za to si ji poznačit. Je to ten typ rychlovky na odpoledne.

Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek cukr krupice
1/2 hrnku oleje (sádla)
1 vejce
1 hrnek mléka
1 lžíce kakaa

Suroviny na náplň:
2 tvarohy (vaničky)
1 vejce
3-5 lžíc cukru
(1 vanilkový pudink, volitelný)

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 104x

Kynutá skořicová bábovka

25. červenec 2022 | 10.33 | rubrika: moučníky

kynutá skořicová bábovkaIdeální bábovka ke snídani k čaji či kafé. Je to kynuté těsto bez velké nálože tuku, takže působí více suše než olejová bábovka na odpoledne.

Suroviny:
450g polohrubá mouka
60g cukr
20g droždí
250ml mléko
100g rozpuštěné másla (sádla)

Suroviny II:
150g cukru
1 kávová lžička mleté skořice
20g rozpuštěné máslo
0,5 hrníčku ořechů

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 160x

Italská Panettone

23. červenec 2022 | 10.17 | rubrika: moučníky

panettoneJe to v podstatě mazanec, jen trošičku jiný a rozhodně stojí za vyzkoušení. Pro mě je to v podstatě sladký chleba, na který si plácnu plátek sýru. Mňamka.

Suroviny:
500g hladká mouka
20g droždí
220ml mléka
100g med (cukr)
4 žloutky
50g másla
až 1 hrníček kandované ovoce + sekané (mleté) mandle + rozinky apd

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 28x

Sypaný koláč s tvarohem (a ovocem)

17. srpen 2016 | 08.04 | rubrika: moučníky

Také se mu říká drobenkový, ale sype se (ingredience) a proto mu říkám sypaný. Na internetu je jich velká spousta, ovšem tento... tento je velmi dobrý. A že jsem jich pár už vyzkoušel. Není vůbec suchý a už vůbec se po upečení nesype jako jiné.

Suroviny
250g polohrubé mouky
100g cukru moučka
100g másla/hery
2 lžičky kypřícího prášku

Suroviny na náplň
2-3 tvarohy
1 kelímek zakysané smetany
1 valinkový pudinkový prášek
180ml mléka
100g cukru krupice

komentáře (1) | přidat komentář | přečteno: 353x