Můj oblíbený recept upravený k dokonalosti. Ve většině receptů nemají dobře vyřešené množství, buď těsta nebo náplně. Tohle je přesně na 1 plech z klasické vestavěné trouby. Pocit: To je míra, co? :-D
Suroviny na těsto:
0,6L vody
30dkg hladké mouky
20dkg oleje
7 vajec
špetka soli
Suroviny na krém:
3/4litru mléka
3/4 kostky másla (20dkg) - povolené, ne přímo z lednice
3 vanilkové pudinky
cca 10-15 lžic cukru krupice (mírně navršená lžíce)
2 lžíce domácí vanilky nebo 2 sáčky
Rád si vymýšlím vlastní recepty a občas se i něco povede :-D
Suroviny:
cca 1kg zadní kuřecí čtvrtky/stehna
- 30dkg bůčku - boku, nemusí být zrovna libový
- 2 kápie
- 1 malá chilli paprička
- sůl, česnek, strouhanka, vejce
- půl housky ve vodě
Jasně, že to není burčák. Ten může být jen z hroznů, ale stejně tomu říkám burčák než kvašený jablečný mošt.
mňamka
Na černém bezu je úžasné, že vám dá 2x šanci vyrobit si z něj vynikající sirup. Jednou v květnu/červnu a podruhé v srpnu/září. Sirup z květů černého bezu je o kousek lepší než z plodů, ale za ty 3 měsíce zjistíte, že ten první už nemáte a rádi si vyrobíte i tenhle. Osobně ho doporučuji vyrobit polovinu toho, co jste vyrobili z květů. Tohoto se přepijete snadněji a přesto, že vám na začátku pojede, tak po pár dnech už si ho tak často nedáte. :)
Toho prvního z květů jsem vyrobil asi 10kg a už prostě není. :) Jsem z toho tak nadšený, že jsem začal přemýšlet o zakoupení vyšlechtěné odrůdy přímo na zahradu :-D Škoda, že zahrada není nafukovací.
Suroviny:
2,5kg plody černého bezu - čistých kuliček
2l vody
35g kyseliny citronové
4kg cukru krystal/krupice
Krátký postup:
Odstopkovat černý bez, dát do hrnce, přidat vodu a nechat povařit. Rozmixovat, zcedit, vrátit na plotnu a přidat kyselinu citronovou s cukrem. Nechat provařit minutu dvě.
Naposledy jsem ho vyráběl asi v 15ti... teda před pěknou řádkou let. Ale od té doby se nic nezměnilo - jen je potřeba být obezřetnější při výběru jogurtu, který použijete. Musí být prostě živý!
ingredience:
živý jogurt - použil jsem Holandii
1-x litrů mléka (polotučné nebo plnotučné)
Rybízová marmeláda želíruje krásně sama o sobě, proto není potřeba do ní cokoliv přidávat kromě cukru. On Gelfix nebo Pektogel bohužel chemie je. Přitom je to jen pektin z ovoce, který želíruje, ale bohužel obohacený o další nesmysly od výrobců. :( Ale stejně proč ho tam dávat, když je poměrně drahý - rybíz to umí sám! :-)
Pokud sbíráte rybíz, který je přezrálý, jeho želírovací schopnosti klesají. Čím méně zralý, tím lépe želíruje. Sbírám krásně červený a problém s tím nemám. Ale pokud sbíráte vínový, který už opadavá je opatrnost na místě.
tanhle náš rybíz je fakt krásný
Ingredience:
- šťáva z rybízu 1kg nebo 1l
- cukr krystal 1kg
Není to tak dlouho, co jsem si na výletě v pekařství koupil ovesnou sušenku - fakt velkou. Byla dobrá, ale ta cena se mi nezdála...
Suroviny:
1 hrníček ovesných vloček
1 hrníček hladké mouky (volte jakou chcete: špaldovou, celozrnou atd)
1/2 hrníčku cukru krupice
1/2 hrníčku oříšků - v mém případě lískové + mandle, kupodivu levnější než vlašské :(
3 lžíce medu
130g Hery/másla
2 lžíce vody
1 kávová lžička sody
skořice, sezam, kokos, rozinky atd atd atd...
variace #2:
1/2 oříšků nahradit kokosem, přidat rozinky. 2 vrchovaté lžíce prosátého kakaa. Někdo dokonce dává i mák, ale na to nemám zatím odvahu :)
Krátký postup:
Vločky + mouka + cukr + soda + skořice (+ sezam atd) smíchat. Oříšky namlet/nasekat a přimíchat. Rozpustit Heru/máslo a přidat do něj med a vodu. Rozmíchat a smíchat se suchou částí. Dát na pečící papír ve tvaru placiček a péct při 150°C 15-20 minut horkovzduch.
Opravdu se na Moravě říká květům černého bezu KOZIČKY... :) V Čechách jsou to zase BEZINKY. Pokud jste květy propásnuli máte šanci vyrobit si v srpnu/září sirup z černého bezu z plodů!
Suroviny:
květy černého bezu - kozičky
2L vody
2kg cukru krupice/krystal
25g kyseliny citronové
Krátký postup: kozičky namočit, přidat kyselinu citronovou a nechat 24 hodin. Zcedit, přidat cukr. Hotovo... nebo ještě nechat přejít varem.
Milované i nenáviděné jídlo. Jde ho jíst ke snídani, k obědu, k večeři i ke svačině. Naprosto univerzální.
Vyzkoušel jsem verzi s tvarohem a nedám na ni dopustit, ač jsem z toho měl obavy. (Pocit: copak do nákypu patří tvaroh, kdo to kdy viděl?).
Spousta lidí tohle jídlo nemá ráda, protože si pamatují, že je dusivé suché. To je celé špatně, už z principu takové být nemůže, to lze vyloučit. Pokud si takové pamatujete, bylo špatně servírováno. Viz konec receptu.
Protože se cítím trošku provinile, že jsem se v prvním díle medovníku nezmínil, že je zapotřebí karamel píšu rychle návod jak udělat karamel z cukru. Fotky jsou u tohoto receptu jsou obzvláště přínosné!
Aktualizováno: po douhé době jsem se konečně dostal k vaření karamelu a dokonce jsem všechno vážil, takže nyní recept ještě zpřesním.