Suroviny
0,7kg černého rybízu
0,3kg bílého rybízu
1,7kg cukru
Přidávám bílý rybíz, protože černý je hodně silný, ale není to nutné. Prostě použijte 1kg černého rybízu.
Rybíz podlejeme panákem vody. Přidáme cukr a zahříváme tak rychle jak sporák dokáže. Během okamžiku
Suroviny
1kg malin
0,15kg černý rybíz
1,7kg cukru
hotový a naředěný sirup resp už šťáva k pití. Nádherná barva!
Co takhle slaný koláč? Nebo jen vysokou pizzu? Je to podobné, jen těsto je úplně jiné.
Suroviny na těsto:
250g hladké mouky
140g Hery nebo másla
1 vejce
2 lžíce vody
půl kávové lžičky soli
půl kávové lžičky kypřícího prášku
Suroviny na náplň:
1 větší červená paprika ideálně kápie!
100g slaniny
150g sýru balkán
150-250g tvarohu
150-200g smetany na vaření
100ml mléka
3 vejce
Bramborové pečivo skýtá nepoznané: čerstvost druhý den a poživatelnost třetí den. :)
Suroviny:
vařené brambory (bramborová kaše) 580g
hladká mouka 580g
sůl - vrchovatá kávová lžička
20g droždí - půl kostky
voda 120ml
olej 50ml
vrchovatá kávová lžička mletého kmínu
Je to vlastně taková plněná francouzská bageta. Není nutné ji plnit, pokud nechcete.
Suroviny:
450g mouka hladká
165ml mléka (vody, pokud máte alergii)
130g poctivého jogurtu
33g oleje
20g
Máte rádi vánočku, ale už byste chtěli změnu? No, tak vánočkový závin vás nadchne.
Suroviny:
0,5kg mouka hladká
250ml mléko (lze dát jen vodu, pokud máte alergii)
100g sádla nebo másla nebo hery
120g mletého cukru
20g droždí - půl kostky
1 žloutek
50g oříšků/madlí
špetka soli
Proč s rýží? Nerad vyhazuju jídlo a pak brambory a brambovou kaši zpracuji na vynikající bramborové pečivo. A rýže? No proč ne.
Výsledná chuť? Zajímavá. Nedokážu ani říct. Je to velmi jemně nasládlé, ale skoro to není poznat. Kůrka je delikátně tuhá, křehká... to fakt nejde popsat. Mohu doporučit. :)
Suroviny:
400g hladké mouky
240ml vody
200g vařené rýže
50ml oleje
20g droždí (půl kostky)
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 lžička mletého kmínu
Generacemi prověřený recept na domácí koňak z vajec:
6 žloutků
10-25dkg mletého cukru
1 vanilkový cukr
1 kondenzované slazené mléko
0,5L rumu
0,3L převařeného zchlazeného mléka.
Cukru dávám méně a dávám krupici, 10dkg, jinak se mi zdá koňak velmi přeslazený. Rum většinou nahrazuji tím co mám doma. Většinou vodkou, někdy koňakem, ale většinou dělám směs. Např 0,15L rumu + 0,35L vodky.
Zpravidla jednou za rok jde koupit levně kápie v obchodě. Dnes jsem je koupil za 27kč/1kg. No to je teda kup! Jsou krásně červené a vynikající chuti.
Suroviny:
kápie
1l octu
4l vody
100g soli
350g cukru
olej
celý pepř (do každé skleničky 3ks)
nové koření (do každé skleničky 1ks)
bobkový list (do každé skleničky 1/2ks)
hořčičné semínko (do každé skleničky 1/2 kávové lžičky)
Bylo na čase zkusit i jiný recept na domácí kečup než ten první.
Suroviny:
2ks bobkový list
1 lžička mletá sladká paprika
0,5kg jablko
3ks hřebíček
75ml ocet
5 kuliček nové koření
25dkg cibule
2kg rajčat
1 špetka mleté skořice
10 kuliček černý pepř
1 lžíce soli