Opět notoricky známý recept. Dokonce se mi povedlo ochutnat 3 verze této buchty podle stejného receptu. Všechny měly stejné ingredience, jen jinak zpracované. A skoro by to člověk nepoznal, že jí 3x to stejné. :-D Existuje verze s tvarohem nebo bez. Za mě je lepší s tvarohem a jablky.
Suroviny:
670g hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 žloutky
300g másla (hery nebo sádla)
180g moučkového cukru
2 lžíce mléka
Suroviny na náplň:
750-1.000g hrubě strouhaných jablek
2 vaničkové tvarohy + 2 lžíce cukru krupice
skořice
4 bílky a 4 lžíce navršené cukru krupice
Zelných salátů je mrak možností. Preferuji ty, co se nekonzervují ani chemicky ani zavařováním. Zelí je dostupné dlouho a není důvod ho konzervovat a přicházet o vitamíny.
Suroviny:
1kg zelí na jemno
200g mrkve na středně jemno (ne hrubé, ale ne úplně jemné)
2 velké lžíce cukru krupice
0,5 - 1 malá lžička soli
50ml oleje (druh a množství dle chuti)
citronová šťáva nebo ocet
Krupicové noky by každý čekal v polévce. Jako klasické noky či knedlí(č)ky je asi zná málokdo. Doporučuji, jsou opravdu vynikající. Chutnají jak krupicová kaše v tom nejlepším slova smyslu.
Suroviny:
400ml mléka
300g dětské krupičky (nebo krupicové mouky, snad by stačila i hrubá mouka)
6 vajec
Pokud chcete na slano přidáte ještě:
50g sádla (másla, oleje)
1 cibule
listy petrželky nebo natě cibulky (pažitky)
muškátový květ
sůl
a můžete přidat i 200g uzeniny pro kompletní jídlo
Jde o obyčejnou lítou buchtu. Nic extra, ale je prostě dobrá a stojí za to si ji poznačit. Je to ten typ rychlovky na odpoledne.
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek cukr krupice
1/2 hrnku oleje (sádla)
1 vejce
1 hrnek mléka
1 lžíce kakaa
Suroviny na náplň:
2 tvarohy (vaničky)
1 vejce
3-5 lžíc cukru
(1 vanilkový pudink, volitelný)
Okurkových nálevů je spousta. Bytostně nemám rád ty, kde se používá umělé sladidlo. Pokud není někdo diabetik nechápu to a už vůbec nechápu kombinaci umělého sladidla a cukru... :)
Tady je jeden, který mi vyhovuje, abych nemusel každý rok dumat, který je ten pravý.
Suroviny:
1L vody
0,2L ocet
25g sůl
100g cukru
Ideální bábovka ke snídani k čaji či kafé. Je to kynuté těsto bez velké nálože tuku, takže působí více suše než olejová bábovka na odpoledne.
Suroviny:
450g polohrubá mouka
60g cukr
20g droždí
250ml mléko
100g rozpuštěné másla (sádla)
Suroviny II:
150g cukru
1 kávová lžička mleté skořice
20g rozpuštěné máslo
0,5 hrníčku ořechů
Ještě jste neviděli kynuté a přitom tvarohové těsto? Jde to a chutná to! Můžou to být knedlíky plněné sladké nebo klidně knedlík ke svíčkové!
Suroviny:
2 vejce
(2 rohlíky - lze vynechat)
20g droždí
(50g cukru - lze vynechat)
500g hrubá mouka
500g tvaroh (v alobalu i vaničkový lze použít)
mléko dle konzistence těsta
Je to v podstatě mazanec, jen trošičku jiný a rozhodně stojí za vyzkoušení. Pro mě je to v podstatě sladký chleba, na který si plácnu plátek sýru. Mňamka.
Suroviny:
500g hladká mouka
20g droždí
220ml mléka
100g med (cukr)
4 žloutky
50g másla
až 1 hrníček kandované ovoce + sekané (mleté) mandle + rozinky apd
Je to něco mezi sladkým chlebem a bábovkou. Záleží jak se recept upraví a jak se servíruje. :)
Suroviny:
400g cukety
350g polohrubé mouky
150g cukru (do bábovky 250g)
3 vejce
1 prášek do pečiva
100g oleje (do bábovky 200g)
Příměsy: skořice, oříšky, pražené vločky, rozinky popř drobné ovoce
Suroviny na meduňkový/mátový sirup:
2kg výluhu
1kg cukru
2 kávové lžičky kyseliny citronové
= 4 sklenice od medu
