Máte rádi vánočku, ale už byste chtěli změnu? No, tak vánočkový závin vás nadchne.
Suroviny:
0,5kg mouka hladká
250ml mléko (lze dát jen vodu, pokud máte alergii)
100g sádla nebo másla nebo hery
120g mletého cukru
20g droždí - půl kostky
1 žloutek
50g oříšků/madlí
špetka soli
Aktualizováno 2020.
Matěj měl alergii na mléko. Naštěstí už má povolené tvarohy a jogurty v omezeném množství. Miluje čokoládu a to hodně hodně hodně. Nenašel jsem recept podle svého gusta a tak jsem si ho vymyslel. :) Dort bude mít průměr 20cm a výšku 6-7cm.
Provedení je na vás. Jde z toho vyrobit cokoli. :) Ta čokoláda co netuhne, která je na povrchu, mě baví! Krásně se leskne a při krájení se táhne a nekřupe, neláme. Je daleko čokoládovější než tuhá!
tato čokoláda je zředěná smetanou, vypadá lépe než z jogurtu, ale tehdá jsem smetanu použít nesměl kvůli alergii
Tohle je celkem obyčejný recept, není na něm nic zvláštního ani složitého. Ale je problém najít dobrý recept na těsto. Někdo rozmačká Lotus karamelové sušenky s máslem a má hotovo. Je to dobré, dokonce vynikající. Zkuste i něco jiného.
Suroviny:
200g polohrubé mouky
150g moučkového cukru
150g Hera
1 vejce
kypřící prášek
Na náplň:
3x tvaroh 250g = 750g (používám odtučněný, tučný by asi byl lepší, ale kalorie jsou kalorie)
3x vejce
100g cukru krupice
šťáva z 1/2 citronu
citronová kůra
Můj oblíbený recept upravený k dokonalosti. Ve většině receptů nemají dobře vyřešené množství, buď těsta nebo náplně. Tohle je přesně na 1 plech z klasické vestavěné trouby. Pocit: To je míra, co? :-D
Suroviny na těsto:
0,6L vody
30dkg hladké mouky
20dkg oleje
7 vajec
špetka soli
Suroviny na krém:
3/4litru mléka
3/4 kostky másla (20dkg) - povolené, ne přímo z lednice
3 vanilkové pudinky
cca 10-15 lžic cukru krupice (mírně navršená lžíce)
2 lžíce domácí vanilky nebo 2 sáčky
Není to tak dlouho, co jsem si na výletě v pekařství koupil ovesnou sušenku - fakt velkou. Byla dobrá, ale ta cena se mi nezdála...
Suroviny:
1 hrníček ovesných vloček
1 hrníček hladké mouky (volte jakou chcete: špaldovou, celozrnou atd)
1/2 hrníčku cukru krupice
1/2 hrníčku oříšků - v mém případě lískové + mandle, kupodivu levnější než vlašské :(
3 lžíce medu
130g Hery/másla
2 lžíce vody
1 kávová lžička sody
skořice, sezam, kokos, rozinky atd atd atd...
variace #2:
1/2 oříšků nahradit kokosem, přidat rozinky. 2 vrchovaté lžíce prosátého kakaa. Někdo dokonce dává i mák, ale na to nemám zatím odvahu :)
Krátký postup:
Vločky + mouka + cukr + soda + skořice (+ sezam atd) smíchat. Oříšky namlet/nasekat a přimíchat. Rozpustit Heru/máslo a přidat do něj med a vodu. Rozmíchat a smíchat se suchou částí. Dát na pečící papír ve tvaru placiček a péct při 150°C 15-20 minut horkovzduch.
Tohle bylo moje nejoblíbenější jídlo. Dělala ho babička a pouze jednou do roka (v zimě). O to víc jsem se po něm mohl utlouct. Když jsem se odstěhoval 250km daleko už jsem se jej musel naučit sám. Jí se teplé i studené, ke snídani, na oběd i na večeři. Prostě dokud je.
Celý recept je snadný a nezabere příliš mnoho času.
REVIZE 2020. Sladký konec... stačí už jen 20 minut a uvidíte výsledek. Po tolika práce je to přece úžasné.
Kontrolní otázky:
- máte pořád odkrojky?
- nezapomněli jste odložit krém?
Odkrojky nejdříve rozdrťte. Recept říká: struhadlo. Knedlík říká: ruce z toho bolí.
REVIZE 2020. Máte upečeno? Tak hurá do toho.
Já tuto část dělal až další den, protože i tak jsem s pečením skončil někdy kolem 21 hodiny. Kdo bude mít více času, zvládne to za jedno odpoledne.
V tomto díle bude zapotřebí karamel, recept s návodem je zde.
REVIZE 2020. Moje kolegyně mě dlouho uháněla o recept na medovník. Hlavně nějaký dost podrobný návod. Podrobný? Tak to rovnou foto-návod. Každý krok je zdokumentovaný a mizí tak místa, kde je prostor pro tápání.
Recept je pro Pravý medovník, který jsem upravil k obrazu svému. Výsledek je chutnější, lépe vypadá, je ho více za stejně peněz.