Co takhle slaný koláč? Nebo jen vysokou pizzu? Je to podobné, jen těsto je úplně jiné.
Suroviny na těsto:
250g hladké mouky
140g Hery nebo másla
1 vejce
2 lžíce vody
půl kávové lžičky soli
půl kávové lžičky kypřícího prášku
Suroviny na náplň:
1 větší červená paprika ideálně kápie!
100g slaniny
150g sýru balkán
150-250g tvarohu
150-200g smetany na vaření
100ml mléka
3 vejce
Bramborové pečivo skýtá nepoznané: čerstvost druhý den a poživatelnost třetí den. :)
Suroviny:
vařené brambory (bramborová kaše) 580g
hladká mouka 580g
sůl - vrchovatá kávová lžička
20g droždí - půl kostky
voda 120ml
olej 50ml
vrchovatá kávová lžička mletého kmínu
Je to vlastně taková plněná francouzská bageta. Není nutné ji plnit, pokud nechcete.
Suroviny:
450g mouka hladká
165ml mléka (vody, pokud máte alergii)
130g poctivého jogurtu
33g oleje
20g
Máte rádi vánočku, ale už byste chtěli změnu? No, tak vánočkový závin vás nadchne.
Suroviny:
0,5kg mouka hladká
250ml mléko (lze dát jen vodu, pokud máte alergii)
100g sádla nebo másla nebo hery
120g mletého cukru
20g droždí - půl kostky
1 žloutek
50g oříšků/madlí
špetka soli
Proč s rýží? Nerad vyhazuju jídlo a pak brambory a brambovou kaši zpracuji na vynikající bramborové pečivo. A rýže? No proč ne.
Výsledná chuť? Zajímavá. Nedokážu ani říct. Je to velmi jemně nasládlé, ale skoro to není poznat. Kůrka je delikátně tuhá, křehká... to fakt nejde popsat. Mohu doporučit. :)
Suroviny:
400g hladké mouky
240ml vody
200g vařené rýže
50ml oleje
20g droždí (půl kostky)
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 lžička mletého kmínu
Generacemi prověřený recept na domácí koňak z vajec:
6 žloutků
10-25dkg mletého cukru
1 vanilkový cukr
1 kondenzované slazené mléko
0,5L rumu
0,3L převařeného zchlazeného mléka.
Cukru dávám méně a dávám krupici, 10dkg, jinak se mi zdá koňak velmi přeslazený. Rum většinou nahrazuji tím co mám doma. Většinou vodkou, někdy koňakem, ale většinou dělám směs. Např 0,15L rumu + 0,35L vodky.
Zpravidla jednou za rok jde koupit levně kápie v obchodě. Dnes jsem je koupil za 27kč/1kg. No to je teda kup! Jsou krásně červené a vynikající chuti.
Suroviny:
kápie
1l octu
4l vody
100g soli
350g cukru
olej
celý pepř (do každé skleničky 3ks)
nové koření (do každé skleničky 1ks)
bobkový list (do každé skleničky 1/2ks)
hořčičné semínko (do každé skleničky 1/2 kávové lžičky)
Bylo na čase zkusit i jiný recept na domácí kečup než ten první.
Suroviny:
2ks bobkový list
1 lžička mletá sladká paprika
0,5kg jablko
3ks hřebíček
75ml ocet
5 kuliček nové koření
25dkg cibule
2kg rajčat
1 špetka mleté skořice
10 kuliček černý pepř
1 lžíce soli
Po všech kečupech mi pořád zbylo dost rajčat. Kečup už jsem nechtěl a zkusil jsem tedy protlak.
Suroviny
1kg rajčat
Postup
Rajčata jsem umyl, rozkrájel a hodil do hrnce. Uvařeno za přibližně 15 minut do husté kaše. Stačí přepasírovat, vrátit do hrnce a ještě krátce provařit a šup s tím do skleničky a otočit.
Aktualizováno 2020.
Matěj měl alergii na mléko. Naštěstí už má povolené tvarohy a jogurty v omezeném množství. Miluje čokoládu a to hodně hodně hodně. Nenašel jsem recept podle svého gusta a tak jsem si ho vymyslel. :) Dort bude mít průměr 20cm a výšku 6-7cm.
Provedení je na vás. Jde z toho vyrobit cokoli. :) Ta čokoláda co netuhne, která je na povrchu, mě baví! Krásně se leskne a při krájení se táhne a nekřupe, neláme. Je daleko čokoládovější než tuhá!
tato čokoláda je zředěná smetanou, vypadá lépe než z jogurtu, ale tehdá jsem smetanu použít nesměl kvůli alergii