26. březen 2023 v 16.50 | rubrika: moučníky
Je pro vás dýně brrrr? Nebojte, v tomhle receptu ji nepoznáte a naopak spíše oceníte. Není ji tam moc a je tam jako pyré nebo jemně nastrouhaná. Osobně dýni nastrouhám na hrubo, 15 minut povařím slabě podlitou a mám z toho pyré, které zamrazím nebo zavařím na uskladnění. Ale ještě teď v březnu máme doma i čerstvou dýni z loňska. Ony vydrží fakt dlouho. Suroviny: Suroviny na polevu (volitelné): |
přečteno: 46x | přidat komentář
|
26. únor 2023 v 13.41 | rubrika: moučníky
Teď pozor, jde o jeden z nejlepších mokrých koláčů či buchet. Co je na něm to top? Mokré bramborové těsto. A pozor po druhé... nedokázal jsem tento recept najít na internetu. Zdá se, že koluje pouze psanými notýsky. Ani nemá svůj název. Lehce připomíná tvarohový koláč s povidly, ale jsou tam navíc brambory... Těsta je na velký plech. Suroviny: Suroviny na drobenku: Náplně: |
přečteno: 99x | přidat komentář
|
4. únor 2023 v 13.31 | rubrika: moučníky
Jde o další běžný recept na lítou buchtu, tentokrát s drobenkou a ovocem. Ale hodně podobná každé jiné líté buchtě. :) Suroviny: Na drobenku: |
přečteno: 222x | přidat komentář
|
19. leden 2023 v 15.20 | rubrika: pečivo
Nenechám si ujít příležitost, kdy můžu někam naprat mák, kde se většinou nedává. Nemám rád recepty na cokoli s označením MAKOVÝ a pak zjistíte, že máku je tam jako máku, mnohdy jen posyp a symbolické množství v těstu. Ne ne, takhle ne. :) Suroviny: |
přečteno: 30x | přidat komentář
|
24. prosinec 2022 v 10.00 | rubrika: vánoční cukroví
Zázvorky jsou velmi snadné. Takový recept pro děti. U nás jsme je nikdy nedělali a proto to byla veliká neznámá. Našel jsem hodně receptů a všechny byly stejné, což je co říct! První várku jsem udělal z mletého zázvoru (koření) a další chci udělat z čerstvého zázvoru. Proto tento recept v budoucnu ještě upravím, abych si poznačil kolik zázvoru dát. Začnu se 100g čerstvého (neočištěného). Suroviny: |
přečteno: 28x | přidat komentář
|
23. prosinec 2022 v 10.53 | rubrika: vánoční cukroví
Našel jsem je pod označením Marocké sušenky, ale mají více názvů a podobných receptů je opravdu spousta. Doporučuji vyzkoušet z různých oříšků: vlašské, lískové, arašídy, mandle i kokos. Ne směs, ale různé druhy. Budete překvapeni, jak jsou různé. Vypadají trochu jako Crincles, ale nejsou to crinkles... nebo jo? Ne, Marocké jsou přece bez mouky! :) Suroviny: |
přečteno: 295x | přidat komentář
|
22. prosinec 2022 v 09.01 | rubrika: pečivo
Vánoční štola je už klasika. Existuje jich obrovské množství druhů. Tato je spíše vánočková. Pokud hledáte tu super těžkou, přeslazenou, která se jí decentně jako zákusek, tak to není ona. :) Suroviny: |
přečteno: 26x | přidat komentář
|
21. prosinec 2022 v 08.51 | rubrika: vánoční cukroví
Kafé mám rád a kávové cukroví je sice docela časté, ale ne v naší rodině, takže pro ozvláštění jsem ho musel mít. Suroviny: Suroviny na krém: |
přečteno: 39x | přidat komentář
|
18. prosinec 2022 v 12.30 | rubrika: pečivo
Mrkvové těsto mě zajímalo hrozně dlouhou dobu a konečně na něj došlo. Výborné, jinak bych si recept zde neukládal. Osobně preferuju sladké chleby, na které si klidně dám sýr nebo paštiku, ale jde udělat i vyloženě na slano. Podle chuti. Suroviny: |
přečteno: 32x | přidat komentář
|
15. prosinec 2022 v 16.50 | rubrika: pečivo
Je to klasická vánočka jen s vločkami. Jasně není to žádné extra umění nahradit část mouky vločkami, ale... najít správný kompromis, kolik vloček, abych ji nebylo zbytečně málo a kolik ubrat mléka nebo mouky? Tohle je prostě už vychytané. Suroviny: |
přečteno: 28x | přidat komentář
|