Je pro vás dýně brrrr? Nebojte, v tomhle receptu ji nepoznáte a naopak spíše oceníte. Není ji tam moc a je tam jako pyré nebo jemně nastrouhaná. Osobně dýni nastrouhám na hrubo, 15 minut povařím slabě podlitou a mám z toho pyré, které zamrazím nebo zavařím na uskladnění. Ale ještě teď v březnu máme doma i čerstvou dýni z loňska. Ony vydrží fakt dlouho.
Suroviny:
350g dýňové pyré nebo jemně strouhaná
330g polohrubé mouky
210g cukru krupice
3 vejce
90ml oleje (pokud bude perník s polevou stačí polovina)
1 prášek do perníku nebo obyčejný kypřící prášek a 2 KL perníkového koření
volitelně kakao na barvu
Suroviny na polevu (volitelné):
100g másla
100g čokolády
3 polévkové lžíce na kopec moučkového cukru
Teď pozor, jde o jeden z nejlepších mokrých koláčů či buchet. Co je na něm to top? Mokré bramborové těsto. A pozor po druhé... nedokázal jsem tento recept najít na internetu. Zdá se, že koluje pouze psanými notýsky. Ani nemá svůj název. Lehce připomíná tvarohový koláč s povidly, ale jsou tam navíc brambory...
Těsta je na velký plech.
Suroviny:
450g polohrubé mouky
300-400g vařených brambor ve slupce
1,5 prášku do pečiva
150g cukru moučka
1 velké vejce
150g sádla/másla
Suroviny na drobenku:
80g másla
100g cukru krupice
150g hrubé mouky
Náplně:
3x tvaroh (může být vanička, dokonce i nízkotučná) + 100g cukru krupice
400-500-600g povidel/marmelády
Jde o další běžný recept na lítou buchtu, tentokrát s drobenkou a ovocem. Ale hodně podobná každé jiné líté buchtě. :)
Suroviny:
100 + 100g cukru
200g olej (nebo rozpuštěné vlažné sádlo)
2 vejce
360ml mléka
1 kypřící prášek
400g polohrubé mouky (dal jsem 200g celozrné a 200g polo)
ovoce 500 - 750g
Přepočítané množství -1/4 pro méně těsta na velký plech
75 + 75g cukru
150g olej (nebo rozpuštěné vlažné sádlo)
1 vejce
270ml mléka
1 kypřící prášek
300g polohrubé mouky
ovoce 500 - 750
Na drobenku:
80g cukru krupice
80g másla
150g hrubé mouky
Nenechám si ujít příležitost, kdy můžu někam naprat mák, kde se většinou nedává. Nemám rád recepty na cokoli s označením MAKOVÝ a pak zjistíte, že máku je tam jako máku, mnohdy jen posyp a symbolické množství v těstu. Ne ne, takhle ne. :)
Suroviny:
350ml vlažné vody
430g hladké mouky (dávám celozrnou)
75g mletého máku
1/3-1/2 droždí
1/2 kávové lžičky soli
60g cukru (kdo šetří kalorie dá jen malou lžičku, ale ze 60g není sladký chleba)
1 lžíce octu
+ slunečnicová semínka, mletá lněná semínka dle chuti
+ lze přidat olej 50ml/50g pro chutnější a mokřejší výsledek
+ do má rád v chlebu pevnější vločky přidá hrst vloček bez namáčení, cca 50g.
Zázvorky jsou velmi snadné. Takový recept pro děti. U nás jsme je nikdy nedělali a proto to byla veliká neznámá. Našel jsem hodně receptů a všechny byly stejné, což je co říct! První várku jsem udělal z mletého zázvoru (koření) a další chci udělat z čerstvého zázvoru. Proto tento recept v budoucnu ještě upravím, abych si poznačil kolik zázvoru dát. Začnu se 100g čerstvého (neočištěného).
Suroviny:
125g moučkového cukru
125g hladké mouky
1 vejce
1 lžička zázvoru
1/2 lžičky amonia nebo 1 lžička kypřícího prášku
Našel jsem je pod označením Marocké sušenky, ale mají více názvů a podobných receptů je opravdu spousta. Doporučuji vyzkoušet z různých oříšků: vlašské, lískové, arašídy, mandle i kokos. Ne směs, ale různé druhy. Budete překvapeni, jak jsou různé.
Vypadají trochu jako Crincles, ale nejsou to crinkles... nebo jo? Ne, Marocké jsou přece bez mouky! :)
Suroviny:
250g mletých oříšků
50g cukru krupice
2 menší vejce
1 lžička skořice
1 lžička kakaa (lze vynechat, aby vynikly více oříšky)
8g prášku do pečiva
moučkový cukr
oříšky na zdobení
Vánoční štola je už klasika. Existuje jich obrovské množství druhů. Tato je spíše vánočková. Pokud hledáte tu super těžkou, přeslazenou, která se jí decentně jako zákusek, tak to není ona. :)
Suroviny:
300-400g hladké mouky (klidně celozrnné)
250g tvarohu
180g másla
150g cukru krupice
2 vejce
20g droždí
3 lžíce rumu nebo mléka
100g sekaných oříšků + 100g kandovaného ovoce nebo rozinek
Kafé mám rád a kávové cukroví je sice docela časté, ale ne v naší rodině, takže pro ozvláštění jsem ho musel mít.
Suroviny:
250g hladké mouky
130g másla/sádla
100g namletých oříšků (líska)
80g moučkového cukru
2 žloutky
1 lžička mleté kávy (popř rozdrcené instatní)
1/2 kypřícího prášku
Suroviny na krém:
100g moučkového cukru
50g másla
50g mletých oříšků (líska)
1 žloutek
1 lžička mleté kávy
Mrkvové těsto mě zajímalo hrozně dlouhou dobu a konečně na něj došlo. Výborné, jinak bych si recept zde neukládal. Osobně preferuju sladké chleby, na které si klidně dám sýr nebo paštiku, ale jde udělat i vyloženě na slano. Podle chuti.
Suroviny:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek namletých ovesných vloček nebo jiných nebo ovesná mouka
1/2 hrnku oleje (100ml)
5 mrkví středních nastrouhaných na středně až jemno, cca 300g
2 vejce
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku cukru krupice nebo malou lžičku soli (pokud nechcete sladký)
20g droždí
1 malou lžičku perníkového koření
1 malou lžičku mleté skořice
1 velkou hrst ořechů na hrubo
Je to klasická vánočka jen s vločkami. Jasně není to žádné extra umění nahradit část mouky vločkami, ale... najít správný kompromis, kolik vloček, abych ji nebylo zbytečně málo a kolik ubrat mléka nebo mouky? Tohle je prostě už vychytané.
Suroviny:
260g hladké mouky (obyčejné nebo celozrnné)
100g vloček (ovesné, pšeničné...)
100g vody
100g mléka
100g medu nebo cukru krupice
80g másla nebo sádla
20g droždí
3x žloutek (nemusí být)
rozinky nebo brusinky, oříšky atd co máte ve vánočce rádi