Kynutý knedlík bez rohlíků jako příloha k omáčkám apd. Taková alternativa kynutého tvarohového knedlíku bez tvarohu. :) Je to úplně obyčejný knedlík, nic zvláštního, ale je bez rohlíků, které většinou doma navíc nemáme.
Suroviny (3-4 porce):
300g hrubé mouky (nebo 150 hrubé a 150 krupice)
150ml vlažného mléka
1 malé vejce
1 KL cukru a cukru
1/2 droždí
Suroviny (5-6 porcí):
500g hrubé mouky (nebo 250 hrubé a 250 krupice)
250ml vlažného mléka
2 malé vejce
2 KL cukru a cukru
1/2 droždí
Sýrovou omáčku jsem několik let nejedl a když jsem teď udělal tuhle, je to až škoda. Zapomeňte na tavený sýr a udělejte to pořádně!
Suroviny na 2 porce:
400ml mléka
30g hladká mouka
100-150g tvrdého sýru min 40% (za mě ementáler)
2 žloutky
1/2 KL soli
1 velký stroužek česneku
1/2 KL chilli pasty
pepř (volitelně)
Zelných salátů je mrak možností. Preferuji ty, co se nekonzervují ani chemicky ani zavařováním. Zelí je dostupné dlouho a není důvod ho konzervovat a přicházet o vitamíny.
Suroviny:
1kg zelí na jemno
200g mrkve na středně jemno (ne hrubé, ale ne úplně jemné)
2 velké lžíce cukru krupice
0,5 - 1 malá lžička soli
50ml oleje (druh a množství dle chuti)
citronová šťáva nebo ocet
Okurkových nálevů je spousta. Bytostně nemám rád ty, kde se používá umělé sladidlo. Pokud není někdo diabetik nechápu to a už vůbec nechápu kombinaci umělého sladidla a cukru... :)
Tady je jeden, který mi vyhovuje, abych nemusel každý rok dumat, který je ten pravý.
Suroviny:
1L vody
0,2L ocet
25g sůl
100g cukru
Kuk, stále žiju! Tento blog je dá se říci opuštěný od roku 2016. Je to jen zdání, protože spoustu receptů z něj stále dělám a hlavně si je sem chodím připomenout. Nemám rád deníčky s recepty. Mám je prostě zde a při každém pečení pizzi (1-2x mesíčně) si je sem chodím přečíst. Tedy kolik čeho dát, jinak ty recepty samozřejmě znám.
Co takhle slaný koláč? Nebo jen vysokou pizzu? Je to podobné, jen těsto je úplně jiné.
Suroviny na těsto:
250g hladké mouky
140g Hery nebo másla
1 vejce
2 lžíce vody
půl kávové lžičky soli
půl kávové lžičky kypřícího prášku
Suroviny na náplň:
1 větší červená paprika ideálně kápie!
100g slaniny
150g sýru balkán
150-250g tvarohu
150-200g smetany na vaření
100ml mléka
3 vejce
Generacemi prověřený recept na domácí koňak z vajec:
6 žloutků
10-25dkg mletého cukru
1 vanilkový cukr
1 kondenzované slazené mléko
0,5L rumu
0,3L převařeného zchlazeného mléka.
Cukru dávám méně a dávám krupici, 10dkg, jinak se mi zdá koňak velmi přeslazený. Rum většinou nahrazuji tím co mám doma. Většinou vodkou, někdy koňakem, ale většinou dělám směs. Např 0,15L rumu + 0,35L vodky.
Zpravidla jednou za rok jde koupit levně kápie v obchodě. Dnes jsem je koupil za 27kč/1kg. No to je teda kup! Jsou krásně červené a vynikající chuti.
Suroviny:
kápie
1l octu
4l vody
100g soli
350g cukru
olej
celý pepř (do každé skleničky 3ks)
nové koření (do každé skleničky 1ks)
bobkový list (do každé skleničky 1/2ks)
hořčičné semínko (do každé skleničky 1/2 kávové lžičky)
Nejste paštikový? To nevadí, i tak vám určitě zachutná. Chutná podobně jako husí játra! ano, říká se jí také falešná husí játra.
Suroviny:
500g vepřových jater (klidně experimentujte s krutímí, kuřecími)
100-200g vepřového boku nebo sádla
2-3 vejce
1 kelímek poctivé šlehačky na šlehání (ne na vaření)
1 kápie nebo chilli paprička (kápie opravdu kápie, je červená paprika!) nebo ji vynechtejte.
1 lžička vegety
1/2 lžičky soli
Rád si vymýšlím vlastní recepty a občas se i něco povede :-D
Suroviny:
cca 1kg zadní kuřecí čtvrtky/stehna
- 30dkg bůčku - boku, nemusí být zrovna libový
- 2 kápie
- 1 malá chilli paprička
- sůl, česnek, strouhanka, vejce
- půl housky ve vodě