Máte rádi medovník, ale neradi ho pečete, protože je pracný? Pravý medovník je lepší než tato buchta, ale jestli je o tolik lepší o kolik je pracnější je otázka do pranice. Klasický medovník bych volil na oslavu apd. Tuto buchtu jako něco všednějšího, na víkend... pořád to není hotové za 20 minut jako lítá buchta, ale drama to také není.
Nedělám to často, ale přiznám původní recept a moji úpravu. Značně šidím máslo a cukr. To prostě nechceš sníst s rodinou za víkend 800g másla a 500g cukru.
Suroviny:
750g hladká mouka
225g mletého cukru, mě stačí 100g
3 velké lžíce medu
3 vejce
300g másla nebo hery
2-3 KL jedlé sody
Na ořechovou směs:
250g nasekaných ořechů (vlašské nebo jiné)
130g másla
130g medu
80g cukru krupice
Med je zde zbytečný, na chuť nemá vliv a ještě se upeče. Vše dobré z něj je pryč, lze nahradit pouze 200g cukru
Na krém:
750ml mléka
90g dětské krupice
375g másla, máslo šidím na 150g, krém je řidší, ale nevadí mi to
240g cukru, cukr nahrazuji za 200g medu a přidám kvůli tomu dětskou krupici +10g (100g celkem)
Přesně ten koláč, který jde plnit jablky resp jablky s pudinkem. Mňam.
Suroviny:
400g hladké mouky
200g másla
150g moučkového cukru
1/2 prášku do pečiva
1-2 lžíce mléka (není nutné vždy)
1 vejce
Na krém:
600ml mléka
2x vanilkový puding
150g cukru
500g tvaroh z vaničky
do druhého dne těsto navlhne - ztratí se křehkost, ale je krásně mokrý
Cukrová řepa? Řepová náplň? Jo, je to vážně dobrý. Tuto náplň jsem drobně vylepšil na způsob makové náplně.
Suroviny:
400-500g strouhaná uvařená cukrová řepa
100g mletého máku
50g cukru
100g sladkých povidel rozumné konzistence
Tento závin je opravdu dobrý. Tenké těsto, hodně náplně. Super štrůdl nebo prostě plněný závin. V receptu se nepoužívá ani vejce ani žloutek ani cukr.
Suroviny:
250g Hera
250g vaničkového tvarohu
400g hladké mouky
Jde o nepečený jablečný dort, kdy piškoty z obchodu nahrazuji vlastním piškotem. Už se tedy nejedná o dort hotový za 15 min, už to trvá 30 minut, ale vyhnete se rozmočeným piškotům v dortu a víte z čeho jste si to upekli. Za mě to vypadá i chutná lépe.
Suroviny na piškot (základní recept):
4 vejce
110g polohrubé mouky
100g cukru krupice
50g rozpuštěného másla
50g mletých ořechů
Suroviny na náplň:
1kg strouhaných jablek
0-100g cukru krupice dle sladkosti jablek
2 vanilkové pudinky
500ml vody
1 KL skořice
100g výrazné marmelády (rybíz) + 50ml vody
Tohle je základní neobyčejnější piškot na dort nebo roládu. Plus moje úprava, kdy používám méně cukru, abych mohl mít o to sladší náplň a různé variace tedy ořechový, čokoládový apd.
Suroviny:
4 vejce
160g polohrubé nebo hladké mouky
160g cukru krupice
4 lžíce oleje
Moje úprava:
4 vejce
160g polohrubé mouky
100g cukru krupice
50g rozpuštěného másla
Je to buchta resp koláč mého dětsví. Neměl jsem ho rád! Asi byl zbytečně kyselý, ale tento recept je lepší. Je vynikající, samozřejmě. Jinak bych se recept neukládal.
Suroviny na velký plech 40x30cm:
360g hladké mouky
130g másla nebo hera
120ml mléka
50g cukru krupice
2 žloutky
kypřící prášek
Náplň:
2-3x vaničkový tvaroh
2-3 žloutky
1 PL škrobu nebu pudinkového prášku
(cukr zde není a není to chyba)
Sněhová náplň:
4-5 bílků
200g cukru krupice
350g rybízu
Na začátek bych měl dodat, že drobenka na chodský koláč nepatří! Patří na obyčejný kynutý tvarohový koláč s povidly. Každý z receptů má pro a proti. Chodský je jednodušší, má tvaroh mnohem lépe rozprostřený a je mokřejší. Obyčejný koláč má výbornou drobenku... asi tak. :) Chodský koláč se ještě po upečení zakapává smetanou ke šlehání, aby byl super mokrý, ale není to potřeba...
Suroviny na 4 velké koláče:
500g polohrubá mouka
250ml mléko
125g máslo
100g cukr
25g droždí
1 vejce
Na tuto buchtu si pamatuju z dětství. Docela suchá a hutná buchta, ideálně k čaji. Vlastně nevím proč, ale dostal jsem na ni chuť a recept jsem drobně upravil. Výsledkem je super buchta bez dusivého efektu!
Suroviny na velký plech 40x30cm:
600g hladké mouky
30g kakaa
1 prášek do pečiva
5 žloutků
300g másla (hery nebo sádla)
250g moučkového cukru
4 lžíce mléka
Suroviny na náplň:
3 vaničkové tvarohy + 4 lžíce cukru krupice + 1 lžíce škrobu
5 bílků a 6 lžic navršené cukru krupice
Je pro vás dýně brrrr? Nebojte, v tomhle receptu ji nepoznáte a naopak spíše oceníte. Není ji tam moc a je tam jako pyré nebo jemně nastrouhaná. Osobně dýni nastrouhám na hrubo, 15 minut povařím slabě podlitou a mám z toho pyré, které zamrazím nebo zavařím na uskladnění. Ale ještě teď v březnu máme doma i čerstvou dýni z loňska. Ony vydrží fakt dlouho.
Suroviny:
350g dýňové pyré nebo jemně strouhaná
330g polohrubé mouky
210g cukru krupice
3 vejce
90ml oleje (pokud bude perník s polevou stačí polovina)
1 prášek do perníku nebo obyčejný kypřící prášek a 2 KL perníkového koření
volitelně kakao na barvu
Suroviny na polevu (volitelné):
100g másla
100g čokolády
3 polévkové lžíce na kopec moučkového cukru