Vánoční štola je už klasika. Existuje jich obrovské množství druhů. Tato je spíše vánočková. Pokud hledáte tu super těžkou, přeslazenou, která se jí decentně jako zákusek, tak to není ona. :)
Suroviny:
300-400g hladké mouky (klidně celozrnné)
250g tvarohu
180g másla
150g cukru krupice
2 vejce
20g droždí
3 lžíce rumu nebo mléka
100g sekaných oříšků + 100g kandovaného ovoce nebo rozinek
Mrkvové těsto mě zajímalo hrozně dlouhou dobu a konečně na něj došlo. Výborné, jinak bych si recept zde neukládal. Osobně preferuju sladké chleby, na které si klidně dám sýr nebo paštiku, ale jde udělat i vyloženě na slano. Podle chuti.
Suroviny:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek namletých ovesných vloček nebo jiných nebo ovesná mouka
1/2 hrnku oleje (100ml)
5 mrkví středních nastrouhaných na středně až jemno, cca 300g
2 vejce
1/2 hrnku mléka
1/2 hrnku cukru krupice nebo malou lžičku soli (pokud nechcete sladký)
20g droždí
1 malou lžičku perníkového koření
1 malou lžičku mleté skořice
1 velkou hrst ořechů na hrubo
Je to klasická vánočka jen s vločkami. Jasně není to žádné extra umění nahradit část mouky vločkami, ale... najít správný kompromis, kolik vloček, abych ji nebylo zbytečně málo a kolik ubrat mléka nebo mouky? Tohle je prostě už vychytané.
Suroviny:
260g hladké mouky (obyčejné nebo celozrnné)
100g vloček (ovesné, pšeničné...)
100g vody
100g mléka
100g medu nebo cukru krupice
80g másla nebo sádla
20g droždí
3x žloutek (nemusí být)
rozinky nebo brusinky, oříšky atd co máte ve vánočce rádi
Je to něco mezi sladkým chlebem a bábovkou. Záleží jak se recept upraví a jak se servíruje. :)
Suroviny:
400g cukety
350g polohrubé mouky
150g cukru (do bábovky 250g)
3 vejce
1 prášek do pečiva
100g oleje (do bábovky 200g)
Příměsy: skořice, oříšky, pražené vločky, rozinky popř drobné ovoce
Těsto na pizzu není žádný zázrak ani umění. Je to jen mouka, voda, olej, sůl, droždí.
Tady je můj oblíbený recept, ale stále se mi nedaří zadělat těsto o jeden den předem. :)
Suroviny:
20g droždí (půl kostky)
1 lžička cukru krupice
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje
200-230ml vlažné vody (dle mouky)
400g hladké mouky extra speciál 00
Po testování receptu na domácí rohlíky jsem se odhodlal na vyzkoušení chleba. Mimochodem chleba vlastně nejím, tedy velmi zřídka. Nijak zvlášť mi nechutná, ale vlastní domácí? Ten chutná vždycky! :)
Dopuručuji těsto zadělat v 18.00 a druhý den začít v 6.00, v 7.00 začít péct a 8.10 snídat! :)
Suroviny:
1 hrnek žitné mouky (opravdu se prodává)
3 hrnky obyčejné hladké mouky
2 mírně navršené kávové lžičky soli
1 vrchovatá kávová lžička kmínu (dal jsem celý)
1 polévková lžíce octu
2 hrnky vlažné vody
1/2 kostky droždí
Bramborové pečivo skýtá nepoznané: čerstvost druhý den a poživatelnost třetí den. :)
Suroviny:
vařené brambory (bramborová kaše) 580g
hladká mouka 580g
sůl - vrchovatá kávová lžička
20g droždí - půl kostky
voda 120ml
olej 50ml
vrchovatá kávová lžička mletého kmínu
Je to vlastně taková plněná francouzská bageta. Není nutné ji plnit, pokud nechcete.
Suroviny:
450g mouka hladká
165ml mléka (vody, pokud máte alergii)
130g poctivého jogurtu
33g oleje
20g
Proč s rýží? Nerad vyhazuju jídlo a pak brambory a brambovou kaši zpracuji na vynikající bramborové pečivo. A rýže? No proč ne.
Výsledná chuť? Zajímavá. Nedokážu ani říct. Je to velmi jemně nasládlé, ale skoro to není poznat. Kůrka je delikátně tuhá, křehká... to fakt nejde popsat. Mohu doporučit. :)
Suroviny:
400g hladké mouky
240ml vody
200g vařené rýže
50ml oleje
20g droždí (půl kostky)
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 lžička mletého kmínu
Ozvláštnil jsem si Vánoce vlastními rohlíky. Nedělal jsem je poprvé, ale poprvé se mi povedly na úžasno. Nenechal jsem se zvyklat receptem, ale dělal jsem to podle vlastního citu a osvědčilo se. No vždyť i mouka je pokaždé jiná a držet se přesně receptu je nesmysl :)
Suroviny:
0,5kg mouka hladká
250ml mléka nebo vody
50ml oleje
cca 50ml vlažné vody
20g droždí (půl kostky)
1 lžíce octu
mírně navršená kávová lžička soli
kávová lžička cukru
půl kávové lžičky drceného kmínu
Připravuje se jako každé kynuté těsto.