Jsou různé brownies, většinou se předhánějí, kde se vejde více čokolády. V podstatě je to pak čokoláda v podobě těsta. Tento recept není takový. Vznikne extrémně dobrá čoko buchta. Je sice z cukety, ale nikomu to říkat nemusíte. Nikdo to nepozná ani podle barvy. :)
Suroviny:
350-400g strouhané cukety
250g hladké mouky
180g cukr krupice
200l oleje
50g kakaa
2 vejce
1 kypřící prášek
Na polevu:
70g másla
100g čokolády
20ml vody
50g mletého cukru
hrudky nahoře je špatně rozmíchaný mletý cukr
Nadýchaná buchta s čokoládovým pudinkem a vrstvou zakysané smetany, je tedy dost mokrá. Čokoládový pudink dává mnohem lepší rozměr než doporučovaný vanilkový.
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
4 vejce
1/2 hrnku oleje
1 prášek do pečiva
- těsta je zbytečně moc, volil bych menší hrnek 0,2L
Náplň:
2 čokoládové pudinky
1L mléka
cukr (dle návodu na pudinku)
Na dokončení:
2 zakysané smetany
skořicový cukr nebo Granko
verze s Grankem
Máte rádi medovník, ale neradi ho pečete, protože je pracný? Pravý medovník je lepší než tato buchta, ale jestli je o tolik lepší o kolik je pracnější je otázka do pranice. Klasický medovník bych volil na oslavu apd. Tuto buchtu jako něco všednějšího, na víkend... pořád to není hotové za 20 minut jako lítá buchta, ale drama to také není.
Nedělám to často, ale přiznám původní recept a moji úpravu. Značně šidím máslo a cukr. To prostě nechceš sníst s rodinou za víkend 800g másla a 500g cukru.
Suroviny:
750g hladká mouka
225g mletého cukru, mě stačí 100g
3 velké lžíce medu
3 vejce
300g másla nebo hery
2-3 KL jedlé sody
Na ořechovou směs:
250g nasekaných ořechů (vlašské nebo jiné)
130g másla
130g medu
80g cukru krupice
Med je zde zbytečný, na chuť nemá vliv a ještě se upeče. Vše dobré z něj je pryč, lze nahradit pouze 200g cukru
Na krém:
750ml mléka
90g dětské krupice
375g másla, máslo šidím na 150g, krém je řidší, ale nevadí mi to
240g cukru, cukr nahrazuji za 200g medu a přidám kvůli tomu dětskou krupici +10g (100g celkem)
Přesně ten koláč, který jde plnit jablky resp jablky s pudinkem. Mňam.
Suroviny:
400g hladké mouky
200g másla
150g moučkového cukru
1/2 prášku do pečiva
1-2 lžíce mléka (není nutné vždy)
1 vejce
Na krém:
600ml mléka
2x vanilkový puding
150g cukru
500g tvaroh z vaničky
do druhého dne těsto navlhne - ztratí se křehkost, ale je krásně mokrý
Cukrová řepa? Řepová náplň? Jo, je to vážně dobrý. Tuto náplň jsem drobně vylepšil na způsob makové náplně.
Suroviny:
400-500g strouhaná uvařená cukrová řepa
100g mletého máku
50g cukru
100g sladkých povidel rozumné konzistence
Tento závin je opravdu dobrý. Tenké těsto, hodně náplně. Super štrůdl nebo prostě plněný závin. V receptu se nepoužívá ani vejce ani žloutek ani cukr.
Suroviny:
250g Hera
250g vaničkového tvarohu
400g hladké mouky
Jde o nepečený jablečný dort, kdy piškoty z obchodu nahrazuji vlastním piškotem. Už se tedy nejedná o dort hotový za 15 min, už to trvá 30 minut, ale vyhnete se rozmočeným piškotům v dortu a víte z čeho jste si to upekli. Za mě to vypadá i chutná lépe.
Suroviny na piškot (základní recept):
4 vejce
110g polohrubé mouky
100g cukru krupice
50g rozpuštěného másla
50g mletých ořechů
Suroviny na náplň:
1kg strouhaných jablek
0-100g cukru krupice dle sladkosti jablek
2 vanilkové pudinky
500ml vody
1 KL skořice
100g výrazné marmelády (rybíz) + 50ml vody
Tohle je základní neobyčejnější piškot na dort nebo roládu. Plus moje úprava, kdy používám méně cukru, abych mohl mít o to sladší náplň a různé variace tedy ořechový, čokoládový apd.
Suroviny:
4 vejce
160g polohrubé nebo hladké mouky
160g cukru krupice
4 lžíce oleje
Moje úprava:
4 vejce
160g polohrubé mouky
100g cukru krupice
50g rozpuštěného másla
Je to buchta resp koláč mého dětsví. Neměl jsem ho rád! Asi byl zbytečně kyselý, ale tento recept je lepší. Je vynikající, samozřejmě. Jinak bych se recept neukládal.
Suroviny na velký plech 40x30cm:
360g hladké mouky
130g másla nebo hera
120ml mléka
50g cukru krupice
2 žloutky
kypřící prášek
Náplň:
2-3x vaničkový tvaroh
2-3 žloutky
1 PL škrobu nebu pudinkového prášku
(cukr zde není a není to chyba)
Sněhová náplň:
4-5 bílků
200g cukru krupice
350g rybízu
Na začátek bych měl dodat, že drobenka na chodský koláč nepatří! Patří na obyčejný kynutý tvarohový koláč s povidly. Každý z receptů má pro a proti. Chodský je jednodušší, má tvaroh mnohem lépe rozprostřený a je mokřejší. Obyčejný koláč má výbornou drobenku... asi tak. :) Chodský koláč se ještě po upečení zakapává smetanou ke šlehání, aby byl super mokrý, ale není to potřeba...
Suroviny na 4 velké koláče:
500g polohrubá mouka
250ml mléko
125g máslo
100g cukr
25g droždí
1 vejce