Je potřeba počítat s tím, že při pečení se hodně zvětší, takže volit menší vykrajovačku než se zdá. Na to jak jsou těsta na vánoční cukroví všechna na jedno brdo, tohle je opravdu úplně jiné.
Suroviny:
350g hladké mouky
120g cukru krupice
80g tekutý med
2 vejce
1 lžička sody (med nelze vynechat kvůli sodě!)
80g másla
Suroviny na krém originál:
250ml mléka
170g másla
50g cukru
30g mouky nebo pudink
Cukrová řepa? Řepová náplň? Jo, je to vážně dobrý. Tuto náplň jsem drobně vylepšil na způsob makové náplně.
Suroviny:
400-500g strouhaná uvařená cukrová řepa
100g mletého máku
50g cukru
100g sladkých povidel rozumné konzistence
Tento závin je opravdu dobrý. Tenké těsto, hodně náplně. Super štrůdl nebo prostě plněný závin. V receptu se nepoužívá ani vejce ani žloutek ani cukr.
Suroviny:
250g Hera
250g vaničkového tvarohu
400g hladké mouky
Italský chleba Focaccia z těsta, ze kterého se u nás dělají rohlíky... asi tak. Ale chutná to jinak. Celé kouzlo je v řídkém těstu a soli.
Suroviny:
500g hladké mouky
400ml vody
2 KL soli
1KL cukru
1/2 droždí
2 lžíce oleje
Pudinkáče nejsou jako buchta, je to spíše jako namazaná vánočka. Méně se hodí pro návštěvu, o to více se hodí ke snídani či na večeři.
Suroviny:
0,45kg mouka hladká
250ml mléko
125-200g másla nebo oleje
120g mletého cukru
20g droždí - půl kostky
1 žloutek
špetka soli
Suroviny na krém:
750ml mléka
5 lžic cukru (80g)
2 vanilkové pudinky
125g másla
Jde o nepečený jablečný dort, kdy piškoty z obchodu nahrazuji vlastním piškotem. Už se tedy nejedná o dort hotový za 15 min, už to trvá 30 minut, ale vyhnete se rozmočeným piškotům v dortu a víte z čeho jste si to upekli. Za mě to vypadá i chutná lépe.
Suroviny na piškot (základní recept):
4 vejce
110g polohrubé mouky
100g cukru krupice
50g rozpuštěného másla
50g mletých ořechů
Suroviny na náplň:
1kg strouhaných jablek
0-100g cukru krupice dle sladkosti jablek
2 vanilkové pudinky
500ml vody
1 KL skořice
100g výrazné marmelády (rybíz) + 50ml vody
Tohle je základní neobyčejnější piškot na dort nebo roládu. Plus moje úprava, kdy používám méně cukru, abych mohl mít o to sladší náplň a různé variace tedy ořechový, čokoládový apd.
Suroviny:
4 vejce
160g polohrubé nebo hladké mouky
160g cukru krupice
4 lžíce oleje
Moje úprava:
4 vejce
160g polohrubé mouky
100g cukru krupice
50g rozpuštěného másla
Kynutý knedlík bez rohlíků jako příloha k omáčkám apd. Taková alternativa kynutého tvarohového knedlíku bez tvarohu. :) Je to úplně obyčejný knedlík, nic zvláštního, ale je bez rohlíků, které většinou doma navíc nemáme.
Suroviny (3-4 porce):
300g hrubé mouky (nebo 150 hrubé a 150 krupice)
150ml vlažného mléka
1 malé vejce
1 KL cukru a cukru
1/2 droždí
Suroviny (5-6 porcí):
500g hrubé mouky (nebo 250 hrubé a 250 krupice)
250ml vlažného mléka
2 malé vejce
2 KL cukru a cukru
1/2 droždí
Sýrovou omáčku jsem několik let nejedl a když jsem teď udělal tuhle, je to až škoda. Zapomeňte na tavený sýr a udělejte to pořádně!
Suroviny na 2 porce:
400ml mléka
30g hladká mouka
100-150g tvrdého sýru min 40% (za mě ementáler)
2 žloutky
1/2 KL soli
1 velký stroužek česneku
1/2 KL chilli pasty
pepř (volitelně)
Je to buchta resp koláč mého dětsví. Neměl jsem ho rád! Asi byl zbytečně kyselý, ale tento recept je lepší. Je vynikající, samozřejmě. Jinak bych se recept neukládal.
Suroviny na velký plech 40x30cm:
360g hladké mouky
130g másla nebo hera
120ml mléka
50g cukru krupice
2 žloutky
kypřící prášek
Náplň:
2-3x vaničkový tvaroh
2-3 žloutky
1 PL škrobu nebu pudinkového prášku
(cukr zde není a není to chyba)
Sněhová náplň:
4-5 bílků
200g cukru krupice
350g rybízu