Základní piškot na dort

31. červenec 2023 | 07.28 | rubrika: moučníky

Tohle je základní neobyčejnější piškot na dort nebo roládu. Plus moje úprava, kdy používám méně cukru, abych mohl mít o to sladší náplň a různé variace tedy ořechový, čokoládový apd.

Suroviny:
4 vejce
160g polohrubé nebo hladké mouky
160g cukru krupice
4 lžíce oleje

Moje úprava:
4 vejce
160g polohrubé mouky
100g cukru krupice
50g rozpuštěného másla

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 36x

Kynutý knedlík bez rohlíků

28. červenec 2023 | 15.14 | rubrika: ostatní

Kynutý knedlík bez rohlíků jako příloha k omáčkám apd. Taková alternativa kynutého tvarohového knedlíku bez tvarohu. :) Je to úplně obyčejný knedlík, nic zvláštního, ale je bez rohlíků, které většinou doma navíc nemáme.

Suroviny (3-4 porce):
300g hrubé mouky (nebo 150 hrubé a 150 krupice)
150ml vlažného mléka
1 malé vejce
1 KL cukru a cukru
1/2 droždí

Suroviny (5-6 porcí):
500g hrubé mouky (nebo 250 hrubé a 250 krupice)
250ml vlažného mléka
2 malé vejce
2 KL cukru a cukru
1/2 droždí

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 106x

Sýrová omáčka na těstoviny

10. červenec 2023 | 11.42 | rubrika: ostatní

Sýrovou omáčku jsem několik let nejedl a když jsem teď udělal tuhle, je to až škoda. Zapomeňte na tavený sýr a udělejte to pořádně!

Suroviny na 2 porce:
400ml mléka
30g hladká mouka
100-150g tvrdého sýru min 40% (za mě ementáler)
2 žloutky
1/2 KL soli
1 velký stroužek česneku
1/2 KL chilli pasty
pepř (volitelně)

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 42x

Rybízový sněhový koláč s tvarohem

9. červenec 2023 | 17.00 | rubrika: moučníky

Je to buchta resp koláč mého dětsví. Neměl jsem ho rád! Asi byl zbytečně kyselý, ale tento recept je lepší. Je vynikající, samozřejmě. Jinak bych se recept neukládal.

Suroviny na velký plech 40x30cm:
360g hladké mouky
130g másla nebo hera
120ml mléka
50g cukru krupice
2 žloutky
kypřící prášek

Náplň:
2-3x vaničkový tvaroh
2-3 žloutky
1 PL škrobu nebu pudinkového prášku
(cukr zde není a není to chyba)

Sněhová náplň:
4-5 bílků
200g cukru krupice
350g rybízu

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 51x

Chodské koláče s drobenkou

28. červen 2023 | 12.32 | rubrika: moučníky

Na začátek bych měl dodat, že drobenka na chodský koláč nepatří! Patří na obyčejný kynutý tvarohový koláč s povidly. Každý z receptů má pro a proti. Chodský je jednodušší, má tvaroh mnohem lépe rozprostřený a je mokřejší. Obyčejný koláč má výbornou drobenku... asi tak. :) Chodský koláč se ještě po upečení zakapává smetanou ke šlehání, aby byl super mokrý, ale není to potřeba...

Suroviny na 4 velké koláče:
500g polohrubá mouka
250ml mléko
125g máslo
100g cukr
25g droždí
1 vejce

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 69x

Strouhaná kakaová buchta s tvarohem

18. červen 2023 | 17.42 | rubrika: moučníky

Na tuto buchtu si pamatuju z dětství. Docela suchá a hutná buchta, ideálně k čaji. Vlastně nevím proč, ale dostal jsem na ni chuť a recept jsem drobně upravil. Výsledkem je super buchta bez dusivého efektu!

Suroviny na velký plech 40x30cm:
600g hladké mouky
30g kakaa
1 prášek do pečiva
5 žloutků
300g másla (hery nebo sádla)
250g moučkového cukru
4 lžíce mléka

Suroviny na náplň:
3 vaničkové tvarohy + 4 lžíce cukru krupice + 1 lžíce škrobu
5 bílků a 6 lžic navršené cukru krupice

komentáře (3) | přidat komentář | přečteno: 177x

Dýňový perník

26. březen 2023 | 16.50 | rubrika: moučníky

Je pro vás dýně brrrr? Nebojte, v tomhle receptu ji nepoznáte a naopak spíše oceníte. Není ji tam moc a je tam jako pyré nebo jemně nastrouhaná. Osobně dýni nastrouhám na hrubo, 15 minut povařím slabě podlitou a mám z toho pyré, které zamrazím nebo zavařím na uskladnění. Ale ještě teď v březnu máme doma i čerstvou dýni z loňska. Ony vydrží fakt dlouho.

Suroviny:
350g dýňové pyré nebo jemně strouhaná
330g polohrubé mouky
210g cukru krupice
3 vejce
90ml oleje (pokud bude perník s polevou stačí polovina)
1 prášek do perníku nebo obyčejný kypřící prášek a 2 KL perníkového koření
volitelně kakao na barvu

Suroviny na polevu (volitelné):
100g másla
100g čokolády
3 polévkové lžíce na kopec moučkového cukru

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 46x

Bramborový koláč s tvarohem povidly a drobenkou

26. únor 2023 | 13.41 | rubrika: moučníky

Teď pozor, jde o jeden z nejlepších mokrých koláčů či buchet. Co je na něm to top? Mokré bramborové těsto. A pozor po druhé... nedokázal jsem tento recept najít na internetu. Zdá se, že koluje pouze psanými notýsky. Ani nemá svůj název. Lehce připomíná tvarohový koláč s povidly, ale jsou tam navíc brambory...

Těsta je na velký plech.

Suroviny:
450g polohrubé mouky
300-400g vařených brambor ve slupce
1,5 prášku do pečiva
150g cukru moučka
1 velké vejce
150g sádla/másla

Suroviny na drobenku:
80g másla
100g cukru krupice
150g hrubé mouky

Náplně:
3x tvaroh (může být vanička, dokonce i nízkotučná) + 100g cukru krupice
400-500-600g povidel/marmelády

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 104x

Lítá buchta s ovocem a drobenkou

4. únor 2023 | 13.31 | rubrika: moučníky

Jde o další běžný recept na lítou buchtu, tentokrát s drobenkou a ovocem. Ale hodně podobná každé jiné líté buchtě. :)

Suroviny:
100 + 100g cukru
200g olej (nebo rozpuštěné vlažné sádlo)
2 vejce
360ml mléka
1 kypřící prášek
400g polohrubé mouky (dal jsem 200g celozrné a 200g polo)
ovoce 500 - 750g

Přepočítané množství -1/4 pro méně těsta na velký plech
75 + 75g cukru
150g olej (nebo rozpuštěné vlažné sádlo)
1 vejce
270ml mléka
1 kypřící prášek
300g polohrubé mouky
ovoce 500 - 750

Na drobenku:
80g cukru krupice
80g másla
150g hrubé mouky

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 226x

Makový chleba kynutý

19. leden 2023 | 15.20 | rubrika: pečivo

Nenechám si ujít příležitost, kdy můžu někam naprat mák, kde se většinou nedává. Nemám rád recepty na cokoli s označením MAKOVÝ a pak zjistíte, že máku je tam jako máku, mnohdy jen posyp a symbolické množství v těstu. Ne ne, takhle ne. :)

Suroviny:
350ml vlažné vody
430g hladké mouky (dávám celozrnou)
75g mletého máku
1/3-1/2 droždí
1/2 kávové lžičky soli
60g cukru (kdo šetří kalorie dá jen malou lžičku, ale ze 60g není sladký chleba)
1 lžíce octu
+ slunečnicová semínka, mletá lněná semínka dle chuti
+ lze přidat olej 50ml/50g pro chutnější a mokřejší výsledek
+ do má rád v chlebu pevnější vločky přidá hrst vloček bez namáčení, cca 50g.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 30x