Italský chleba Focaccia z těsta, ze kterého se u nás dělají rohlíky... asi tak. Ale chutná to jinak. Celé kouzlo je v řídkém těstu a soli.
Suroviny:
500g hladké mouky
400ml vody
2 KL soli
1KL cukru
1/2 droždí
2 lžíce oleje
Pudinkáče nejsou jako buchta, je to spíše jako namazaná vánočka. Méně se hodí pro návštěvu, o to více se hodí ke snídani či na večeři.
Suroviny:
0,45kg mouka hladká
250ml mléko
125-200g másla nebo oleje
120g mletého cukru
20g droždí - půl kostky
1 žloutek
špetka soli
Suroviny na krém:
750ml mléka
5 lžic cukru (80g)
2 vanilkové pudinky
125g másla
Jde o nepečený jablečný dort, kdy piškoty z obchodu nahrazuji vlastním piškotem. Už se tedy nejedná o dort hotový za 15 min, už to trvá 30 minut, ale vyhnete se rozmočeným piškotům v dortu a víte z čeho jste si to upekli. Za mě to vypadá i chutná lépe.
Suroviny na piškot (základní recept):
4 vejce
110g polohrubé mouky
100g cukru krupice
50g rozpuštěného másla
50g mletých ořechů
Suroviny na náplň:
1kg strouhaných jablek
0-100g cukru krupice dle sladkosti jablek
2 vanilkové pudinky
500ml vody
1 KL skořice
100g výrazné marmelády (rybíz) + 50ml vody
Tohle je základní neobyčejnější piškot na dort nebo roládu. Plus moje úprava, kdy používám méně cukru, abych mohl mít o to sladší náplň a různé variace tedy ořechový, čokoládový apd.
Suroviny:
4 vejce
160g polohrubé nebo hladké mouky
160g cukru krupice
4 lžíce oleje
Moje úprava:
4 vejce
160g polohrubé mouky
100g cukru krupice
50g rozpuštěného másla
Kynutý knedlík bez rohlíků jako příloha k omáčkám apd. Taková alternativa kynutého tvarohového knedlíku bez tvarohu. :) Je to úplně obyčejný knedlík, nic zvláštního, ale je bez rohlíků, které většinou doma navíc nemáme.
Suroviny (3-4 porce):
300g hrubé mouky (nebo 150 hrubé a 150 krupice)
150ml vlažného mléka
1 malé vejce
1 KL cukru a cukru
1/2 droždí
Suroviny (5-6 porcí):
500g hrubé mouky (nebo 250 hrubé a 250 krupice)
250ml vlažného mléka
2 malé vejce
2 KL cukru a cukru
1/2 droždí
Sýrovou omáčku jsem několik let nejedl a když jsem teď udělal tuhle, je to až škoda. Zapomeňte na tavený sýr a udělejte to pořádně!
Suroviny na 2 porce:
400ml mléka
30g hladká mouka
100-150g tvrdého sýru min 40% (za mě ementáler)
2 žloutky
1/2 KL soli
1 velký stroužek česneku
1/2 KL chilli pasty
pepř (volitelně)
Je to buchta resp koláč mého dětsví. Neměl jsem ho rád! Asi byl zbytečně kyselý, ale tento recept je lepší. Je vynikající, samozřejmě. Jinak bych se recept neukládal.
Suroviny na velký plech 40x30cm:
360g hladké mouky
130g másla nebo hera
120ml mléka
50g cukru krupice
2 žloutky
kypřící prášek
Náplň:
2-3x vaničkový tvaroh
2-3 žloutky
1 PL škrobu nebu pudinkového prášku
(cukr zde není a není to chyba)
Sněhová náplň:
4-5 bílků
200g cukru krupice
350g rybízu
Na začátek bych měl dodat, že drobenka na chodský koláč nepatří! Patří na obyčejný kynutý tvarohový koláč s povidly. Každý z receptů má pro a proti. Chodský je jednodušší, má tvaroh mnohem lépe rozprostřený a je mokřejší. Obyčejný koláč má výbornou drobenku... asi tak. :) Chodský koláč se ještě po upečení zakapává smetanou ke šlehání, aby byl super mokrý, ale není to potřeba...
Suroviny na 4 velké koláče:
500g polohrubá mouka
250ml mléko
125g máslo
100g cukr
25g droždí
1 vejce
Na tuto buchtu si pamatuju z dětství. Docela suchá a hutná buchta, ideálně k čaji. Vlastně nevím proč, ale dostal jsem na ni chuť a recept jsem drobně upravil. Výsledkem je super buchta bez dusivého efektu!
Suroviny na velký plech 40x30cm:
600g hladké mouky
30g kakaa
1 prášek do pečiva
5 žloutků
300g másla (hery nebo sádla)
250g moučkového cukru
4 lžíce mléka
Suroviny na náplň:
3 vaničkové tvarohy + 4 lžíce cukru krupice + 1 lžíce škrobu
5 bílků a 6 lžic navršené cukru krupice
Je pro vás dýně brrrr? Nebojte, v tomhle receptu ji nepoznáte a naopak spíše oceníte. Není ji tam moc a je tam jako pyré nebo jemně nastrouhaná. Osobně dýni nastrouhám na hrubo, 15 minut povařím slabě podlitou a mám z toho pyré, které zamrazím nebo zavařím na uskladnění. Ale ještě teď v březnu máme doma i čerstvou dýni z loňska. Ony vydrží fakt dlouho.
Suroviny:
350g dýňové pyré nebo jemně strouhaná
330g polohrubé mouky
210g cukru krupice
3 vejce
90ml oleje (pokud bude perník s polevou stačí polovina)
1 prášek do perníku nebo obyčejný kypřící prášek a 2 KL perníkového koření
volitelně kakao na barvu
Suroviny na polevu (volitelné):
100g másla
100g čokolády
3 polévkové lžíce na kopec moučkového cukru